Ortak Güvenlik Alanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mavi binaların arasındaki Ortak Güvenlik Alanı'nda nöbet tutan Güney Kore askerleri.

Ortak Güvenlik Alanı (İngilizceJoint Security Area (JSA)), Kore Tarafsız Bölgesi'nin (DMZ) Kuzey ve Güney Kore kuvvetlerinin karşı karşıya geldiği tek kısmıdır.[1] Ortak Güvenlik Alanı, iki Kore tarafından diplomatik angajmanlar için kullanılıyordu ve Mart 1991'e kadar Kuzey Kore ile Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC) arasındaki askeri müzakerelerin de yapıldığı yerdi.

Ortak Güvenlik Alanı, orijinal Panmunjom köyünün yaklaşık 800 metre güneyinde yer almaktadır ve Birleşmiş Milletler Komutanlığı tarafından yönetilmektedir. Bu yakınlıktan dolayı Ortak Güvenlik Alanı ve Panmunjom terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır.[2]

Ortak Güvenlik Alanı, 1953'teki kuruluşundan bu yana çok sayıda olaya ve olaya sahne oldu; bunlardan ilki, düşmanlıkların sona ermesinin ardından savaş esirlerinin Dönüşü Olmayan Köprü üzerinden ülkelerine geri gönderilmesiydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Korea Truce Village At Peace". Spacewar.com. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  2. ^ hermesauto (9 Ocak 2018). "7 things to know about Panmunjom, the truce village where time stands still". The Straits Times (İngilizce). 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Grey, Jeffrey. The Commonwealth Armies and the Korean War: An Alliance Study. Manchester University Press, 1990.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]