Optimum nüfus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Optimum popülasyon, insan popülasyonunun maksimum boyutunun, tüm insanlar için en uygun yaşam standartlarıyla dengelenebildiği değerdir.

İnsan nüfusu ile ilgili olarak, optimum bir nüfus için nihai hedefler arasında ekolojik sürdürülebilirlik, ekonomik çıktı[1] ve kendi içinde felsefi veya etik amaçlar bulunmaktadır .

Bazı yorumcular, uzun vadede her zaman daha büyük bir nüfusun gereksinimlerine uyum sağlayabileceğine inanarak "optimum nüfus" kavramına katılmazlar.[2]

Optimum bir nüfus seviyesi anlayışı, insan türünün minimum yaşayabilir nüfusu ile dünya gezegeninin taşıma kapasitesi ile sürdürülebilecek maksimum nüfus seviyesi arasında olmalıdır.

Tahminler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli nihai hedefler, genellikle optimum insan popülasyonunun tahmin edilmesinde birlikte dikkate alınırlar. Farklı nihai hedeflere farklı vurgular yapmak, tahminler arasında değişkenliğe neden olur.

En uygun dünya nüfusu Paul R. Ehrlich'in birlikte yazdığı bir ekip tarafından tahmin edildi.[3] Bu tahmindeki nihai hedefler şunları içeriyordu:

Buna dayanarak, optimum nüfus tahmini yaklaşık 1,5 milyar ila 2 milyar kişi arasında olacaktı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ On the Concept of Optimum Population P. S. Dasgupta The Review of Economic Studies Vol. 36, No. 3 (Jul., 1969), pp. 295-318 (article consists of 24 pages) Published by: Oxford University Press Stable URL: https://www.jstor.org/stable/2296429 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Julian Simon, 65, Optimistic Economist, Dies". B11. The New York Times. 12 Şubat 1998. 18 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2008. 
  3. ^ a b Gretchen C. Daily, Anne H. Ehrlich, and Paul R. Ehrlich.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]