Oktar Babuna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oktar Babuna
Doğum1962 (61-62 yaşında)
MeslekDoktor

Ahmet Oktar Babuna[1] (d. 1962), Adnancı beyin cerrahı, doktor. Adına yapılan ilik bulma kampanyasıyla tanınır. TGRT'de yaratılışçı belgesel ve programlar sunduğu zamanlardan ve Harun Yahya belgesellerinden tanınan Oktar Babuna, Jinekolog Prof. Dr. Cevat Babuna'nın oğludur. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Babuna jinekoloji konusunda eğitimini devam ettirdi. Daha sonra beyin cerrahisi alanına yönelerek Amerika'ya gitti (Haziran 1988). 1994'te Türkiye'ye döndü. 1997 yılında eksik rotasyonlarını tamamlamak üzere Şişli Etfal Hastanesine atandı. Daha sonra buradaki görevinden de istifa etti. 2021 yılında Adnan Oktar grubuna yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Babuna 186 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel Alman Lisesinden, devamında ise İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu.[2]

İlik kampanyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Babuna adını, 1999 yılında kan kanseri olduğu ve tedavi için ilik nakli gerektiğini duyuran gazete ilanı ve başlattığı ilik kampanyası ile duyurdu. Kampanyada 160 bin kişiden ilik ve kan örneği alınmasının ardından örneklerin 120.000'inin kaybolması suçlamasıyla yargılandı. Adnan Oktar ile bağlantısı olduğu ve kan ve ilik örneklerinin Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildiği iddialarıyla gündeme geldi. Kan ve ilik kampanyasında Akit ve Millî Gazete 16 sayfalık özel eklerle kampanyaya katılmıştır. Kampanyada kuşkular olduğu gerekçesiyle dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş tarafından soruşturma başlatıldı. Toplanan ilik ve kanların Türk sağlık mercilerine iade edilmesi için girişimde bulunmuşsa da büyük oranda başarısız olmuştur. Sağlık Bakanlığının girişimiyle Türkiye'de durdurulan kampanyanın Avustralya'da sürdürülmeye çalışılması üzerine Türk yetkililer Avustralya bakanlığını uyararak kampanyanın durdurulmasını sağlamışlardır.

"Oktar Babuna Kampanyasında Belgeler: Genişletilmiş 2. baskı" başlığıyla Harun Yahya yayınlarının basıldığı "Vural Yayıncılık" imzasıyla basına dağıtılan kitapçık kampanyadaki Adnan Oktar kuşkularını güçlendirmiştir. Oktar Babuna, ailesinin Adnan Oktar aleyhine açtıkları davada, anne ve babasının Sabetaycı olduğunu ileri süren ifadeler vermiş, bu konuyla ilgili olarak basında yer almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mirastan mahrum bırakılan Babuna kardeşler, babalarının vasiyetnamesinin iptalini istedi". 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023. 
  2. ^ Arman, Ayşe (22 Ekim 2006). "Adnan Oktar bana 5 çocuk, 2 torun borçlu". Hürriyet. 13 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]