Nur Yalman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nur Yalman
Doğum1931
İstanbul
EğitimLise: Robert Kolej

Lisans ve doktora: Cambridge Üniversitesi

Profesörlük: Chicago Üniversitesi
MeslekHarvard Üniversitesi'nde Sosyal Antropoloji ve Orta Doğu Çalışmaları alanında Onursal Profesör, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, akademisyen, araştırmacı
OrganizasyonHarvard Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Chicago Üniversitesi, Robert Kolej Mütevelli Heyeti, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi
AileBabası: Mehmet Rıfat Yalman

Osman Nur Yalman (d. 1931, İstanbul), Türk akademisyen, araştırmacı, sosyal antropolog ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti başkanıdır.[1] Harvard Üniversitesi'nde sosyal antropoloji ve Orta Doğu Araştırmaları kıdemli araştırma profesörüdür.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalman, 1931 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası gazeteci Mehmet Rıfat Yalman'dır; gazeteci Ahmet Emin Yalman'ın yeğeni ve tiyatro sanatçısı Tunç Yalman ile iş insanı Alp Yalman'ın kuzenidir. Liseyi Robert Kolej'de bitirdi. Lisans ve doktorasını Cambridge Üniversitesi'nde, Edmund Leach'in danışmanlığında, Sosyal Antropoloji dalında tamamladı. Bunun ardından Sri Lanka'da saha çalışması yaptı. Cambridge Üniversitesi'nde okurken, üniversitenin topluluklarından biri olan Peterhouse'un fahri üyesi ve Clare Hall'un üyesi oldu.[3] Cambridge Üniversitesi'nin ardından Chicago Üniversitesi'nin antropoloji fakültesinde öğretim görevlisi olarak girdi. Bunun yanında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde de dersler vermeye başladı. Chicago'da çalışmalarını sürdürürken, 1968-1972 yılları arasında, üniversitenin Orta Doğu Araştırmaları Merkezi'nin direktörü olarak görev yaptı.

Chicago Üniversitesi'nin ardından şimdi çalışmalarını sürdürdüğü Harvard Üniversitesi'ne 1972 yılında katıldı ve burada Orta Doğu Çalışmaları direktörü olarak görev yaptı. İleri yıllarda Stanford Üniversitesi Center of Behavioral Sciences'ın üyesi oldu. 2010 yılında gerçekleştirilen Infosys Ödülleri'nde Sosyal Bilimler jürisi olarak görev yaptı. Tüm bunların yanında aile şirketi olan Tatko Şirketler Grubu'nda yönetim kurulu başkan vekilliği ve iştiraki Goodyear Türk'te yönetim kurulu üyesi ve danışman olarak görev yapmıştır. Halen Tatko'nun Onursal Başkanı olarak görevini yürütmektedir.[4]

İlk yazdığı kitabı olan "Under the Bo Tree", Sri Lanka'daki toplum, aile ve evlilik yapıları ile ilgilidir. İlk kitabı bununla ilgili olsa da ileri yıllarda Orta Doğu kültüründe din ve siyaset ile Müslüman kültürler gibi alanlarda araştırmalar yapmıştır. Yalman, Dünya'daki birçok ülke hakkında kitap, tez ve makale yazmıştır. Ayrıca Sri Lanka, Hindistan, İran ve Türkiye'de etnografik saha çalışmaları yapmıştır.

Yalman; Çok iyi düzeyde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve orta düzeyde Farsça, Seylanca, İtalyanca ve Arapça bilmektedir. Yapısalcılık ve post-yapısalcılık teorileri, modernleşme ile sosyal değişim ile ilgili kurslar düzenlemektedir.

Yalman, Harvard Society of Fellows'un kıdemli üyesi, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'nin üyesi, Kraliyet Antropoloji Enstitüsü'nün onursal üyesi ve ABD Dış İlişkiler Konseyi üyesidir. Robert Kolej Mütevelli Heyeti'nin ve Türkiye Uluslararası İlişkiler Forumu'nun üyesidir.

Yalman, 1993 yılında Japonya'daki Soka Üniversitesi'nden onursal doktora unvanı ve ayrıca üniversitenin En Yüksek Şeref Madalyası'na layık görüldü. Japonya'nın en çok satan gazetelerinden biri olan Asahi Shimbun tarafından, 21. yüzyılı planlama amacıyla kurulan "Create 21" adlı özel komisyonda yer aldı. İspanyol gazetesi La Vanguardia'da yarı zamanlı köşe yazarıdır.

1960 yılında, ODTÜ'de ders verdiği dönemde kurulan Devlet Planlama Teşkilatı'nda Başbakanlık Özel Danışmanı olarak görev yaptı.

Yalman, Niyazi ve Terez Orsay'ın kızı Suzan Aliye Orsay ile evlenmiş ve bu evliliğinden 5 yetişkin çocuğu ve 8 torunu bulunmaktadır; oğulları arasında iş insanları Kerim Oktay ile Mehmet Mustafa Kemal Yalman bulunmaktadır.

Yazdığı metinler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • A Passage to Peace: Global Solutions from East to West. A Dialogue with Daisaku Ikeda. I.B. Tauris, 2009, 978-1-84511-923-2
  • Under the Bo Tree: Studies in Caste, Kinship, and Marriage in the Interior of Ceylon. Berkeley, University of California Press, 1967.
  • "On the Purity of Women in the Castes of Ceylon and Malabar," The Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland, Vol. 93, No. 1 (Jan., 1963), pp. 25–58
  • "On Land Disputes in Eastern Turkey" in Tikku, Girdhari L., and Von Grunebaum, G. E. Islam and its cultural divergence; studies in honor of Gustave E. von Grunebaum, edited by Girdhari L. Tikku, University of Illinois Press Urbana, 1971
  • "De Tocqueville in India: An Essay on the Caste System," Man, New Series, Vol. 4, No. 1 (Mar., 1969), pp. 123–131
  • "The Structure of Sinhalese Healing Rituals," The Journal of Asian Studies, Vol. 23, Aspects of Religion in South Asia (Jun., 1964), pp. 115–150

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mütevelli Heyet Başkanımız". #hayalinikeşfet. 16 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 
  2. ^ "Nur Yalman". anthropology.fas.harvard.edu (İngilizce). 15 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 
  3. ^ "Nur Yalman (Kolejler ve Üniversiteler) - Mimir Bir sözlük". mimirbook.com. 10 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 
  4. ^ "Tatko T.A.Ş. Onursal Başkanımız Sn. Nur Yalman'ı Tatko Zone'da ağırladık - Tatko Lastik". www.tatkolastik.com. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2023.