Niue'de ulaşım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Niue'de araba ile seyahat yaygındır.

Niue'de ulaşım, bir karayolu ağı üzerinde ve bir (uluslararası) havaalanı ve bir deniz limanı aracılığıyla gerçekleştirilir.

Adanın etrafındaki çevre yolu ana yol ve yollar birbirine bağlayan merkezî platoya çapraz karşı kıyısında Lakepa, Liku ve Hakupu köyleri ile Alofi'yi birbirine bağlamaktadır. Niue'deki tüm köyler yollarla birbirine bağlıdır. İç kesimlere ve bazı kıyı bölgelerine açılan, çoğunlukla taro ve Hindistan cevizi tarlalarına ve denize yaya olarak ulaşım için kullanılan, asfaltsız, tâli yollar vardır.

Alofi'nin güneyindeki batıdaki Niue Uluslararası Havaalanı tek havaalanıdır. 1995 yılında Boeing 737 uçağının maksimum ağırlıkla kalkmasına izin verecek şekilde genişletildi. Boeing 737-300, 737-800 ve Boeing 757 uçakları havalimanını kullandı. Air New Zealand, Auckland'dan haftada bir uçuşla Niue'ye hizmet veren tek havayoludur. Uçuş, Cumartesi günü Auckland'dan kalkan ve Uluslararası Tarih Hattı nedeniyle önceki gün gelen bir A320 ile gerçekleştirilmektedir. Niue'den kalkan uçak Cuma günü kalkıyor.[1]

Niue, Alofi'de Sir Robert's Wharf adında bir deniz limanına sahiptir ve sadece düz tabanlı daha küçük gemiler tarafından kullanılabilir. Reef Shipping[2] adlı kargo gemisi Forum Pacific, deniz sakin olduğunda iskeleyi kullanıyor. Aksi takdirde kargo gemileri ve balıkçı tekneleri resiften yaklaşık 100 metre uzaklıkta palamarları kullanır ve yüklerini boşaltmak için mavnalar kullanılır.

Niue hane halkının çoğunun bir aracı vardır. Ayrıca bisiklet, motosiklet ve minibüs kiralamaya imkân tanıyan dört araç kiralama şirketi bulunmaktadır.

İstatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Demir yolları: 0 km
  • Karayolları :
    toplam: 234 km
    asfaltlanmış: 210 km
    asfaltlanmamış: 24 km
  • Limanlar ve limanlar : yok; sadece açık deniz demirleme
  • Ticaret limanları: yok (1999 est.)
  • Havalimanları : 1 (Niue Uluslararası Havalimanı )
  • Asfalt pistli havaalanları:
    toplam: 1
    1.524 - 2.437 m: 1 (1999 tahmini)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Flight Info - Cheap Flights, Airfares & Holidays - Air New Zealand Official Site - NZ". Airnewzealand.com. 11 Eylül 2015. 19 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Zeald". Reefship.co.nz. 15 Haziran 2006. 4 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016.