Ned Luke

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ned Luke
DoğumNed von Leuck
04 Ekim 1958 (65 yaşında)
Danville, Illinois,  ABD
MilliyetAmerikan
MeslekAktör
Etkin yıllar1984–Günümüz
Tanınma nedeniGrand Theft Auto V
Michael De Santa karakteri
Boy1.80m (5' 11 ")
EvlilikAmy Sax (e. 1997)
Çocuk(lar)1 - Bubba Luke
Akraba(lar)Paul Birch Aktör (büyükbaba)

Ned Luke (d. 4 Ekim 1958; Danville, Illinois) Amerikalı aktör. 2013 yapımı Grand Theft Auto V adlı video oyununda Michael De Santa'yı oynamasıyla tanınıyor.[1] Luke ayrıca Rover Dangerfield adlı animasyon filminde Raffles'ı seslendirdi. 29 film ve televizyon programının yanı sıra 100'ün üzerinde reklam filminde rol aldı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ned Luke, 4 Ekim 1958'de Danville, Illinois'de Cindy (kızlık soyadı Smith) ve Fred Luke'un çocuğu olarak dünyaya geldi.[kaynak belirtilmeli] Anne tarafından büyükbabası Paul Birch'dir.[2]

1977'de Danville Lisesi'nden mezun oldu ve burada bi-spor sporcusu ve onur öğrencisiydi. Daha sonra Champaign, Illinois'deki Illinois Üniversitesi'ne katıldı. Dört kardeşi vardır.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Luke, Katana, NYPD Blue, General Hospital, Law & Order: Special Victims Unit gibi çeşitli televizyon programlarında; Rover Dangerfield, The Bear, On the Line ve The Nutty Professor gibi filmlerde de rol aldı.

Grand Theft Auto V'teki Michael De Santa'nın sesi, hareket yakalama oyuncusu ve karakter modelidir.

Luke'un sağ kulağı neredeyse sağırdır, bu da onun ve dolayısıyla karakterinin, ne zaman biri sağında konuşsa sağa doğru eğilmesine neden olmaktadır. Tesadüfen bir yoga eğitmeni olan Amy Sax ile evlidir (Michael ve eşi Amanda yoga yapmaktadır) ve bir oğulları vardır. Ayrıca Luke'nin dört kardeşi var; BJ, Steven, Matt ve Cricket.

28 Nisan 2022'de Luke, Twitter-X sayfasında kendisini bir Cluckin' Bell çalışanı gibi giyinmiş halde gösteren kısa bir videosunu yayınladı.

Luke'un ilk büyük seslendirme rolü Rover Dangerfield filmindeydi, burada Rodney Dangerfield karşısında Raffles adında bir çoban köpeğini canlandırdı. 1990'larda ve 2000'lerin başlarında çeşitli TV programlarında konuk oyuncu olarak yer aldı ve Budweiser ve Burger King gibi ürünlerin yer aldığı yaklaşık 100 televizyon reklamında yer aldı.

2007 yılında gösteri dünyasının büyüsünü kaybeden ve oğlunun büyüdüğü yerde deneyim kazanmasını isteyen Luke, oyunculuğa ara vermeye karar verdi ve ailesini Los Angeles'tan memleketi Danville'e taşıdı ve orada erkek kardeşiyle beraber bir restoran açtı. İki yıl sonra oyunculuğa dönmeye karar verdi ve ailesiyle birlikte New York City'e taşındı. Menajeri, Rockstar Games'de Grand Theft Auto V'nin üç kahramanından biri olan Michael De Santa rolü için seçmelere katılmasını önerdi. Luke başlangıçta bir video oyununda yer alma fikriyle alay etti ancak senaryoyu okuduktan sonra seçmelere katılmaya karar verdi.[3] Luke sonunda oyunun üç oynanabilir kahramanından biri olan Michael De Santa rolünü üstlendi. Grand Theft Auto V çeşitli satış rekorları kırdı ve tarihteki en yüksek hasılat yapan 2. video oyunu oldu.[4]

Oynadığı roller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Film Rol
1984 The Bear Futbol oyuncusu
1991 Rover Dangerfield Raffles
1996 The Nutty Professor Construction Worker
1997 On the Line AI ofiscisi
1999 Citation of Merit Sergeant Smith
2013 Grand Theft Auto V Michael De Santa
2017 American Gothic Bill

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Önizleme: 'GTA V' oyuncusu Ned Luke konuşuyor". Chicago Tribune. 18 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2014. 
  2. ^ "Ned Luke: Trivia". IMDb.com. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2014. 
  3. ^ "Röportaj: 'Grand Theft Auto V' oyuncularının bedelini suç ödüyor". Usatoday.com. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2014. 
  4. ^ Chalk, Andy (7 Kasım 2017). "Grand Theft Auto 5, dünyanın en çok satan video oyunudur ABD'de tüm zamanlar". PC Oyuncusu. 23 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2023.