Budweiser

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Budweiser
TürAmerikan lager bira markası
SahibiAnheuser-Busch
KökeniSt. Louis, Amerika Birleşik Devletleri
Çıkış1876
Web sitesibudweiser.com

Budweiser (İngilizce telaffuz: [ˈbʌdwaɪzər]), Anheuser-Busch InBev'e bağlı olarak faaliyet gösteren Amerikan tipi pale lager bira markasıdır. Çekya merkezli Budějovický Budvar ile yaşanan marka anlaşmazlığından ötürü bazı ülkelerde Bud adıyla piyasada yer almaktadır. Carl Conrad'a ait St. Louis merkezli Carl Conrad & Co. tarafından üretimine 1877'de başlandı.[1] Conrad'ın iflasını ilan ettiği 1883 yılında bira markası, Anheuser-Busch tarafından satın alındı.[1]

İsim kökeni ve anlaşmazlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Budweiser adı, "Budweis'lı" anlamına gelen bir Alman türev sıfatıdır. Bira 1265 yılında kurulduğundan beri Budweis, Bohemya'da (günümüzde České Budějovice, Çekya) üretiliyor.[2] 1876'da Almanya doğumlu Adolphus Busch ve arkadaşı Carl Conrad, Amerika Birleşik Devletleri'nde "Bohem tarzı" bir bira geliştirdi, Bohemya'ya yaptığı bir geziden ilham aldı ve bunu St. Louis, Missouri'deki bira fabrikalarında üretti.

Anheuser–Busch, České Budějovice'deki Budweiser Budvar Bira Fabrikası ile "Budweiser" adının ticari marka hakları konusunda bir ticari marka anlaşmazlığına karıştı. İrlanda, İsveç, Finlandiya ve İspanya dışındaki Avrupa Birliği'nde, Amerikan birası yalnızca Bud olarak pazarlanabilir, çünkü Budweiser ticari marka adı yalnızca Çek bira üreticisi Budweiser Budvar'a aittir.[3][4] Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde, hem Budvar hem de Anheuser-Busch lagerleri, logoları farklı olsa da Budweiser adı altında mevcuttur.[5]

Paketleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Şişesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Budweiser şişesi, 1876'daki ilk tanıtımından bu yana nispeten değişmeden kaldı.

Kutusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yasakların kaldırılmasından sonra biralarına olan ilgiyi yeniden canlandırmak için Budweiser, 1936'da biralarını konserve etmeye başladı. Bu yeni ambalaj, 1939'da II. Dünya Savaşı'nın başlamasına kadar süren satışlarda yoğun bir artışa yol açtı.[6]

Yıllar boyunca, Budweiser kutuları, piyasa koşullarına ve tüketici zevklerine yanıt olarak çeşitli tasarım değişikliklerine uğradı. 1936'dan bu yana, geçici özel baskı tasarımları dahil olmak üzere 12 büyük kutu tasarımı değişikliği meydana geldi.

Budweiser kutuları geleneksel olarak kartallar ve kırmızı, beyaz ve mavi renkler gibi Amerikan sembollerini sergiledi. 2011 yılında, geleneksel görüntülerin bazılarını ortadan kaldıran bir marka bilinci oluşturma yeniden tasarımı yapıldı. Yeni tasarım, büyük ölçüde, Budweiser'ın Amerika'nın en çok satan birası olarak statüsünü tehdit eden satışlardaki büyük düşüşe yanıt olarak geldi.[7] Şirket, Budweiser'ın kaybettiği iç pazar payını yeniden kazanmak için kutuya daha çağdaş bir görünüm kazandırarak görünümünü güncellemeye çalıştı. Daha modern tasarım erkek Amerikalılar için tasarlanmış olsa da, yeni tasarım aynı zamanda uluslararası pazara odaklanma girişiminin bir parçasıydı.

Bira[değiştir | kaynağı değiştir]

Budweiser, arpa maltı, pirinç, su, şerbetçiotu ve maya kullanılarak üretilir. Demleme 7 adımda gerçekleşir: öğütme, ezme, süzme, demleme kazanı, birincil fermantasyon, kayın ağacı lagering (düşük bir sıcaklıkta olgunlaştırma için saklamak) ve bitirme.[8] Yaşlandırma kabında kayın ağacı yongaları ile birleştirilir. Olgunlaşma tankında kayın ağacı yongaları kullanılırken, odundan herhangi bir aromayı gidermek amacıyla yedi saat boyunca sodyum bikarbonatta kaynatıldıkları için odundan lezzet katkısı çok azdır.[9]

Uluslararası Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Budweiser, Kanada'da Labatt Brewing Company (Anheuser-Busch InBev'in sahibi) tarafından lisanslanır, üretilir ve dağıtılır. Budweiser'ın Amerika Birleşik Devletleri dışındaki 15 Anheuser-Busch bira fabrikasından 14'ü Çin'de bulunuyor ve Çin bira pazarında dördüncü lider markadır.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Lockhart, Bill; Schulz, Pete; Whitten, David; Lindsey, Bill; Serr, Carol (2006). "Carl Conrad & Co. – The Original American Budweiser" (PDF). Society for Historical Archeology (İngilizce). ss. 135, 154. 4 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Eylül 2019. 
  2. ^ "History". www.budejovickybudvar.cz (Çekçe). 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  3. ^ Kiviniemi, Susan Carey And Peppi (29 Temmuz 2010). "EU Rejects Appeal for Bud Trademark". Wall Street Journal (İngilizce). ISSN 0099-9660. 1 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  4. ^ hal (29 Temmuz 2010). "Případ uzavřen: Značka Budweiser v EU patří do Českých Budějovic, rozhodl soud". Hospodářské noviny (HN.cz) (Çekçe). 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  5. ^ "TESCO". 24 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "History | Anheuser-Busch.com". web.archive.org. 6 Ocak 2012. 7 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  7. ^ "Budweiser Cans Get a New Look -- the Bow Tie". Ad Age (İngilizce). 3 Ağustos 2011. 5 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  8. ^ "Brewing Process | Commitment to Quality". web.archive.org. 8 Ağustos 2019. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  9. ^ "The Oxford Companion to Beer Definition of beechwood chips,". Craft Beer & Brewing (İngilizce). 19 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  10. ^ "An Average US Brand in the China Market – The Budweiser Story freshtrax - btrax blog". An Average US Brand in the China Market – The Budweiser Story freshtrax - btrax blog (İngilizce). 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]