Nazlı Yara Küskünüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nazlı Yare Küskünüm (Erzurum Dağları) sayfasından yönlendirildi)
Nazlı Yare Küskünüm
Güler Duman stüdyo albümü
Yayımlanma9 Ekim 1987
KaydedilmeHaziran 1987 - Eylül 1987
TarzTürk halk müziği
Süre55:16
DilTürkçe
ŞirketDiyar Müzik
YönetmenMustafa Karaçeper
YapımcıMustafa Karaçeper
Güler Duman kronolojisi
Misafir Geldim
(1987)
Nazlı Yare Küskünüm
(1987)
Kulluk Benim Olsun Sultanlık Senin
(1988)
2007 Özel Baskı
20. yılına özel Özdemir Müzik etiketiyle yayınlanan albümün kapağı.

Nazlı Yara Küskünüm, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 9 Ekim 1987 tarihinde çıkardığı altıncı albümüdür. Albüm Diyar Müzik etiketiyle piyasaya sunuldu. Güler Duman'ın Diyar Müzik etiketiyle piyasaya çıkardığı ilk ve tek solo albümüdür. Haziran-Eylül 1987 tarihleri arasında iki buçuk aylık bir sürede kaydedilen albümde yirmi parça yer aldı. Zülfü Livaneli, Rıza Aslandoğan, Ziya Özbay, Fatih Kısaparmak, Karacaoğlan ve Davut Sulari gibi sanatçıların eserlerine yer verilmiştir. "Ömür Dediğin", "Alim Dost", "Sevdalıyım Ben Bir Cana", "Nenni" ve "Nazlı Yara Küskünüm" gibi parçaların ön plana çıktığı albümde "Erzurum Dağları" adlı uzun hava büyük beğeni toplamıştır.

1980 yılında Dost Garip adlı ilk albümü ve ardından O Leyli Leyli (1982) adlı ikinci albümünün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper'in 1986 yılında kurduğu Diyar Müzik'ten yayınlanan ilk albüm olmuştur. Mustafa Karaçeper'in albümün yapımcılığı haricinde müzik yönetmenliğini ve düzenlemelerini yapmıştır. Ayrıca albüm kayıtlarında bağlamada yer almıştır. Güler Duman albümle birlikte yılın en başarılı halk müziği sanatçıları arasına girerek birçok festivalde dönemin ünlü isimleriyle sahne almaya başladı. 2007 yılında 20. yılına özel olarak Özdemir Plak'tan tekrar yayınlanan albüm Güler Duman'ın kariyeri açısından ve halk müziğinin önemli albümlerinden birisidir.[1]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman, 1980 yılında Özlem Plak ile anlaşarak Dost Garip adlı ilk albümünü yayınladı. Henüz ilk albümü olmasına rağmen büyük bir çıkış yakaladı.[2] "Niçin Ağlamayayım", "Dost Garip", "Benim Gibi", "Gezsem De Dünyayı" ve "Dert Bende" gibi parçaların ön plana çıktığı albüm 3.8 milyon kopya satarak yüksek satış grafiği çizdi.[3] 1982 yılında ise ilk albümünde çalıştığı Mustafa Karaçeper'in yönetmenliğinde kaydetti. O Leyli Leyli adıyla yayınlanan ikinci albüm ilk albümde olduğu gibi yine yüksek satış grafiği çizdi.[4] Ardından Seher Yeli (1984) ve Mevlayı Seversen (1985) adlı albümlerini yayınlayarak başarısını devam ettirdi.[5][6] 1985 yılında diş hekimliği fakültesini kazandı. Fakat altı aylık süreç sonunda anatomi dersindeki ilk kadavra inceleme sonucunda okulu bıraktı.[7] Daha sonra konservatuvar hazırlıklarına başladı. 1986 yılında Özlem Plak'tan ayrılarak Sinan Çelik'in kurduğu Duygu Müzik ile anlaştı. 1987 yılında bu firmadan Misafir Geldim adlı albümünü yayınladı. Kalabalık bir ekiple çalıştığı albümden Misafir Geldim", "Gezdim Dolaştım", "Kalk Gidelim", "Ölüm Arkam Sıra", "Üç Beş Aşık" ve "Sendemi Dost" gibi parçalar ön plana çıktı.[8]

En son beş yıl önce çalıştığı Mustafa Karaçeper, 1986 yılında Diyar Müzik adlı bir müzik şirketi kurdu. 1987 yılında Güler Duman'la bir albümlük bir projede anlaşarak kayıtlara başladı. Haziran 1987 tarihinde başlayan kayıtlar iki buçuk ay kadar sürdü ve Eylül 1987 tarihinde kayıtlar tamamlandı. Güler Duman, bu dönemde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ses eğitimi bölümüne girdi. Albüm, 9 Ekim 1987 Nazlı Yara Küskünüm adıyla yayınlandı. Mustafa Karaçeper'in bağlama kayıtlarında yer aldığı albüm için yirmi parça kaydedildi. Albümle birlikte yine iyi bir çıkış yakalayan Güler Duman, henüz 20 yaşında olmasına rağmen halk müziğinin büyük isimleri ile birlikte birçok festivalde sahne almaya başladı. Ayrıca, albümlerinde yer alan parçalar dönemin farklı müzik şirketlerinden yayınlanan derleme albümlerde yer almaya başladı.

Sözler ve müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazlı Yara Küskünüm adıyla yayınlanan albüm için yirmi parça kaydedildi ve albümün kayıtlarında birçok sanatçı yer aldı. Albümün ilk parçası söz ve müziği Zülfü Livaneli'ye ait olan "Ömür Dediğin" adlı parçadır. Livaneli bu eseri Günlerimiz (1980) adlı albümünde ilk kez kendisi seslendirdi. "Aldılar Elimden Kaşı Karamı" adlı parçanın sözleri Kemal Can'a müziği ise Güler Duman'a aittir. Albümde ön plana çıkan eserlerden birisi olan "Alim Dost" adlı parçanın söz ve müziği Rıza Aslandoğan'a aittir. "Gel Sevdiğim", "Bu Dünyanın Bağında", "Erzurum Dağları" ve "Hop Bico" adlı parçaların söz ve müziği anonimdir. Albüme adını veren "Nazlı Yara Küskünüm" adlı parçanın sözleri de anonimdir. Müziğini Şükrü Gültekin bestelemiştir. "Dün Gece Düşümde" adlı parçanın sözleri 17. yüzyılın en önemli halk şairlerinden Karacaoğlan'a, müziği ise Mustafa Karaçeper'e aittir.

"Öleydim Ah Öleydim" ve "Gel Oy" adlı parçaların söz ve müziği Fatih Kısaparmak'a aittir. "Sevdalıyım Ben Bir Cana", "Kokladığın Güller Olam" ve "Bahtı Kara De Beni" adlı parçaların söz ve müziği Ziya Özbay'a aittir. Albümde onuncu sırada yer alan "Vur Davulcu" adlı hareketli parçanın sözleri Hasan Hüseyin Demirel'e müziği Ebubekir Öztürk'e aittir. Albümün ön plana çıkan eserlerinden birisi olan "Nenni" adlı parçanın söz ve müziği Ali Yıldırım'a aittir. "Gönül Turnam" adlı parçanın sözleri Alevi inancının en önemli temsilcilerinden Yedi Ulu Ozan'dan birisi olan Pir Sultan Abdal'a aittir. Müziği ise anonimdir. "Gazel Gazel" adlı parçanın söz ve müziği İsmail Özden'e aitken, "Bu Yola Talip Ol" ve "Oy Amman" adlı parçaların söz ve müziği Davut Sulari'ye aittir. Albümde yer alan parçaların derlemelerini Mustafa Karaçeper, Deniz Kızılgün, Hasan Hüseyin Demirel, Erdal Arslan, Hasret Gültekin, Nida Tüfekçi ve Uğur Kaya gibi sanatçıların yanı sıra Güler Duman'da yaptı. Albümdeki tüm parçalarda bağlamada Mustafa Karaçeper yer almıştır. Ayrıca parçaların düzenlemeleri de Karaçeper'e aittir.[9]

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Ömür Dediğin"  Zülfü LivaneliZülfü Livaneli 4:51
2. "Aldılar Elimden Kaşı Karamı"  Kemal CanGüler Duman 2:40
3. "Alim Dost"  Rıza AslandoğanRıza Aslandoğan 3:34
4. "Gel Sevdiğim"  AnonimAnonim 3:45
5. "Sevdalıyım Ben Bir Cana"  Ziya ÖzbayZiya Özbay 3:08
6. "Dün Gece Düşümde"  KaracaoğlanMustafa Karaçeper 2:08
7. "Öleydim Ah Öleydim"  Fatih KısaparmakFatih Kısaparmak 2:26
8. "Kokladığın Güller Olam"  Ziya ÖzbayZiya Özbay 2:19
9. "Gel Oy"  Fatih KısaparmakFatih Kısaparmak 2:09
10. "Vur Davulcu"  Hasan Hüseyin DemirelEbubekir Öztürk 2:30
11. "Bu Dünyanın Bağında"  AnonimAnonim 3:42
12. "Nazlı Yara Küskünüm"  AnonimŞükrü Gültekin 2:49
13. "Nenni"  Ali YıldırımAli Yıldırım 2:32
14. "Gönül Turnam"  Pir Sultan AbdalAnonim 2:45
15. "Gazel Gazel"  İsmail Özdenİsmail Özden 2:38
16. "Bahtı Kara De Beni"  Ziya ÖzbayZiya Özbay 1:59
17. "Bu Yola Talip Ol"  Davut SulariDavut Sulari 2:56
18. "Erzurum Dağları"  AnonimAnonim 6:24
19. "Oy Amman"  Davut SulariDavut Sulari 1:53
20. "Hop Bico"  AnonimAnonim 2:05

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nazlı Yara Küskünüm (Erzurum Dağları)". Albüm. Apple Music. Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  2. ^ "Güler Duman - Dost Garip". Albüm. Discogs. Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2023. 
  3. ^ "Güler Duman hakkında". Haber. gundem24.com. 16 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  4. ^ "Güler Duman - O Leyli Leyli". Albüm. Discogs. Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  5. ^ "Seher Yeli". Apple Music. 15 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Mevlayı Seversin album by Güler Duman". Apple Music. Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  7. ^ "Güler Duman: Aslında doktor olacaktım". Akşam. 16 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Güler Duman - Misafir Geldim". Albüm. Discogs. Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  9. ^ "Güler Duman - Nazlı Yara Küskünüm kaset kartonet". Facebook. Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2024.