Nazi hatıralık eşyaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1964'te Hollanda'nın Amsterdam kentinde hatıra ve koleksiyon eşyası olarak satılan Nazi Almanyası döneminden militarya ve gereçler. Bugün uluslararası merkezli özel koleksiyoncular ve tüccarlar, sorunlu bir geçmişe sahip eserleri daha sık çevrimiçi olarak ele alıyor.
Fotoğraf: Jack de Nijs / Anefo

Nazi hatıralık eşyaları, Almanya'da Nazizm'in zirvesinde, özellikle 1933 ile 1945 yılları arasında üretilen öğelerdir. Nazi hatıralık eşyaları, Nazi Almanyası'nın maddi kültürüne ait çeşitli nesneleri, özellikle gamalı haçları, diğer Nazi sembollerini ve tasvirlerini içeren veya Nazi propagandasıyla bağlantılı nesneleri içerir. Bu eşyalara örnek olarak askeri ve paramiliter üniformalar, nişanlar, madeni paralar ve banknotlar, madalyalar, bayraklar, hançerler, silahlar, posterler, fotoğraflar, kitaplar, yayınlar ve efemeralar verilebilir.

II. Dünya Savaşı sırasında, karşıt Müttefik kuvvetlerinden askerler savaş ganimetleri olarak ölmüş düşmanlardan genellikle küçük eşyalar aldılar.[1] Bu döneme ait bunlar ve diğer öğeler, o zamandan beri müzeler ve bireysel koleksiyoncular tarafından satın alındı. Avrupa'da müzeler hâlâ düzenli olarak Nazi döneminden günlük eserler alır ve Nasyonal Sosyalizm'in kalıntıları, savaş ve nefret kalıntılarıyla uğraşmak zorundadırlar.[2]

Pazar[değiştir | kaynağı değiştir]

Washington, ABD'deki Fort Lewis Askeri Müzesi'nde sergilenen savaş ganimetleri olarak alınan Nazi üniforma aksesuarları: Nazi Partisi üniforma nişanları (yaka yamaları ve kep rozetleri), parti üyelik rozeti, geçit töreni kemer tokası, Nürnberg Mitingleri rozetleri, vb.

Son yıllarda Nazi hatıralık eşyalarının alım satım pazarı büyüme göstermiştir.[3] Gaziler vefat ederken, bazı aileler onların eşyalarından kurtulmaya çalıştı.

Halkın çoğu; müzayedeler, askeri dükkanlar, çevrimiçi mağazalar ve Nazi "antikaları" satan diğer işletmelerden rahatsız olmuştur, bunları kınarlar ve malları ve ticari ticareti "tatsız" ve "nefret dolu" bulurlar. Nazi koleksiyon eşyalarının ticaretini kısıtlamak isteyenlerin çoğu, yine de halk müzelerine yapılan bağışları kabul eder. Özel koleksiyoncuların büyük çoğunluğu, yalnızca tarihi arka planla ilgilenirken ve eşyaların ayırt edici tasarımından büyülenirken, bazı koleksiyonerler aslında Neo-Nazizm ve diğer nefret gruplarının siyasi destekçileridir.[4]

Nazi hatıralık eşyalarına yönelik artan taleple birlikte, birçok Yahudi grubu, Nazi ürünlerinin eğlence amaçlı satışını ve satın alınmasını onaylamıyor. Yad Vaşem'in yöneticisi Haim Gertner gibi diğerleri, anti-Semitik tarihin unutulmaması gerektiğini iddia ederek, Nazi hatıralık eşyalarından bazılarının kurtarılmaya değer olduğuna inanıyor.[5][6]

Nazi dönemi ve II. Dünya Savaşı'ndan kalma orijinal ürünler yüksek fiyatlara satıldığından, piyasada çok sayıda kopya, sahtecilik ve hatta orijinal olmayan nesneler bulunmaktadır.[3]

Yasal kısıtlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Moskova, Rusya'daki İzmaylovski Parkı'nda bir standda Nazi nişanları, madalyaları ve rozetleri, 2006. Nazi dönemine ait orijinal eşyalar yüksek fiyatlara satılırken, piyasada bunların çok sayıda kopya ve sahtesi bulunmaktadır.[3]
Cosby, Leicestershire, İngiltere'deki Victory Show'daki militarya fuarında satışa sunulan, yeniden canlandırıcıları ve sergileri hedefleyen çeşitli Nazi rozetlerinin modern kopyaları: Wehrmacht'ın kartal ve gamalı haçlı şapka rozetleri, SS'in kurukafa ve çapraz kemik amblemleri (Totenkopf), Nazi Partisi üyelik rozetleri vb.

Nazi hatıralık eşyalarının satışı Avrupa'nın bazı bölgelerinde kesinlikle yasaktır. Fransa'da, İnternet portalı sitesi Yahoo!'ya 2000 yılında Yahudi Öğrenciler Birliği ve Irkçılık ve Anti-Semitizme Karşı Uluslararası Birlik tarafından, bu tür hatıraların müzayede sayfalarında satılmasına izin vererek "savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları haklı çıkarmak" nedeniyle dava açılmıştır.[7] LICRA v. Yahoo! davasında Yahoo!'nun yanıtı, Nazi hatıralık eşyalarının web siteleri aracılığıyla satışını yasaklamak oldu. Bir Paris mahkemesi Yahoo!'yu 2003'te temize çıkardı.

Benzer davalardan korkan müzayede sitesi eBay, 2003 yılında Nazi hatıralık eşyalarının satışına ilişkin yeni yönergeler çıkardı. eBay'in politikaları, Nazi medya propagandası ile ilgili öğeleri, gamalı haç içeren 1933'ten sonra yapılmış öğeleri, üniformalar gibi öğeleri ve Holokost ile ilgili tüm öğeleri yasaklamıştır. Madeni para, pul gibi hatıra eşyaları veya dergi, kitap veya broşür gibi basılı dönem yayınları yasak değildir.[8]

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Portal

Lüksemburg'daki Ulusal Askeri Tarih Müzesi'nde sergilenen Nazi teçhizatı ve propaganda öğeleri: Nazi Partisi'ndeki bir 'Siyasi lider' için bir üniforma, gamalı haç kol bandı, Reichspost rozeti, Adolf Hitler'in portre büstü, Ordnungspolizei kol rozeti, Deutsches Reich Arbeitsbuch, SA hançeri vb.
Fotoğraf: Thomas Quine, 2015

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The National WWII Museum New Orleans, 2017: Looting the Reich: German Wound Badge". 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  2. ^ "Deutsche Welle December 2021: Austria: Vienna museum display tackles tricky issues of Nazi memorabilia". 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  3. ^ a b c "Daniel Grant, artnet.com 2019: The Market for Disturbing Nazi Artifacts Is Growing. Who Is Buying Them—and Why?". 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  4. ^ "Michael Hughes: The Anarchy of Nazi Memorabilia From Things of Tyranny to Troubled Treasure (book 2022)". 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  5. ^ "Bottom line: is it immoral to sell Adolf Hitler's underpants?". South China Morning Post (İngilizce). 28 Aralık 2018. 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2019. 
  6. ^ "International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA): Why is it important to have open access to Holocaust archives?". 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  7. ^ "Yahoo! Inc., a Delaware Corporation, Plaintiff-appellee, v. La Ligue Contre Le Racisme et L'antisemitisme, a French Association; L'union Des Etudiants Juifs De France, a French Association, Defendants-appellants, 433 F.3d 1199 (9th Cir. 2006)". Justia Law (İngilizce). 26 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2019. 
  8. ^ "Offensive material policy". 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2019. 
  9. ^ "An der plakativen Front: Eine Fälschung macht Geschichte". 29 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]