Nazca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mumyalarıyla bir Nazca mezarı

Nazca ya da okunuşuyla Naska Peru'nun güneyindeki bir bölgenin, bir kentin ve burada yeşermiş İnka-öncesi bir uygarlığın adıdır.

Yaklaşık 2800 yıl önce doğduğu sanılan bu uygarlık günümüzde Nazca Çizgileri adı verilen dev kaya çizimleriyle tanınır. Bu ad söz konusu uygarlığa sonradan verilmiştir. Bu uygarlığın hüküm sürdüğü alan Pasifik Okyanusu ile bu okyanusa paralel olarak uzanıp giden And Dağları arasında kalır.

Mumyalama tekniğine sahip bu uygarlık, su kemerleri ve çok renkli seramikleriyle de tanınır.

Esas ilginç olan husus, 1910 yılında bölgeye Nazca uygarlığını araştırmaya gelen antropolog Ales Hrdlicka kazılarında ilginç kafatasları bulmasıdır. Bu kafatasları alın kısmından sonraki bölümü çok sıkı bir şekilde bağlanarak göreceli olarak daha ince-uzun bir kafatası şekli haline getirilmiştir.

Dünya'nın birçok farklı bölgesinde, değişik uygarlıklar tarafından uygulanagelmiş olan vücut kısımlarının şekillendirilmesi işlemlerinden farklı bir kategoriye konulmuştur. Bu farkın sebebi ise, kanıtlanmamış olsa da, bu kafatası şeklini bir yerden görmüş olmaları gerektiği veya birileri tarafından kendilerine öğretildiği yolundaki iddialardır. Söz konusu iddiayı mantıklı kılan ise, bilindiği gibi daha güçlü mental aktivitelerin daha büyük kafataslarında gerçekleşeceği fikridir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]