Müzik notasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
J.S. Bach'ın (1685–1750) el yazısı müzik notası. Bu, Suite for Lute in G minör, BWV 995'ten Prelude'un başlangıcıdır (Cello Suite No. 5, BWV 1011'in transkripsiyonu).

Müzik notasyonu veya müzikal nota, dinlenme gibi sesin olmadığı süreler için notasyon da dahil olmak üzere yazılı, basılı veya başka şekilde üretilmiş semboller kullanılarak enstrümanlarla çalınan veya insan sesiyle söylenen işitsel olarak algılanan müziği görsel olarak temsil etmek için kullanılan herhangi bir sistemdir.

Notalama türleri ve yöntemleri kültürler arasında ve tarih boyunca değişiklik göstermiştir ve eski müzik notalarıyla ilgili çoğu bilgi parça parçadır. 2010'lu yıllarda olduğu gibi aynı zaman diliminde bile farklı müzik tarzları ve farklı kültürler farklı müzik notalama yöntemleri kullanır; örneğin, profesyonel klasik müzik icracıları için, çıta ve nota başları kullanan notalar, müziği not almanın en yaygın yoludur, ancak profesyonel country müziği seans müzisyenleri için, Nashville Sayı Sistemi ana yöntemdir.

Kullanılan semboller arasında, taşa oyulmuş, kil tabletlerde yapılmış,[1] papirüs veya parşömen veya el yazması kağıt üzerine kalem kullanılarak yapılmış semboller gibi herhangi bir ortam üzerine yapılmış eski semboller ve modern semboller; bir matbaa (yaklaşık 1400'ler), bir bilgisayar yazıcısı (yaklaşık 1980'ler) veya başka bir baskı veya modern kopyalama teknolojisi kullanılarak basılmıştır.

Pek çok eski kültür melodileri ve ritimleri temsil etmek için semboller kullansa da hiçbiri özellikle kapsamlı değildi ve bu da günümüzün müzik anlayışını sınırladı. Sonunda modern Batı notasyonu haline gelecek olan şeyin tohumları, Hıristiyan Kilisesi'nin dini tekdüzelik hedefinden başlayarak, Orta Çağ Avrupa'sında ekildi. Kilise, aynı ilahilerin kilisenin her yerinde kullanılabilmesi için sade melodileri not etmeye başladı. Müzik notasyonu Rönesans ve Barok müzik dönemlerinde daha da gelişti. Klasik dönemde (1750–1820) ve Romantik müzik döneminde(1820–1900), yeni müzik aleti teknolojileri geliştirildikçe notasyon gelişmeye devam etti. 20. ve 21. yüzyılın çağdaş klasik müziğinde, bazı modern besteciler tarafından grafik notasyonun tanıtılması ve 1980'lerden beri müzik notasyonu için bilgisayar tabanlı partisyon yazar programlarının kullanılmasıyla müzik notasyonu gelişmeye devam etti. Müzik notasyonu, klasik müzik, popüler müzik ve geleneksel müzik dahil olmak üzere birçok müzik türüne uyarlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Giorgio Buccellati, "Hurrian Music 17 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", associate editor and webmaster Federico A. Buccellati Urkesh website (n.p.: IIMAS, 2003).