Myeongnim Dap-bu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Myeongnim Dap-bu
Hangıl
Hanja
Latin harfleriyle yazımıMyeongnim Dap-bu
McCune-ReischauerMyŏngnim Dappu

Myeongnim Dap-bu (67? - 179) (명림답부, 明臨答夫) Goguryeo'nun ilk Guksang'ıdır (국좌상, Başbakan) ve zalim Kral Chadae'yi devirmesi ve Jwawon Savaşı'nda Han Hanedanlığı'na karşı kazandığı zaferle tanınır.[1]

İktidara Yükseliş[değiştir | kaynağı değiştir]

Myeongnim Dap-bu, Goguryeo'nun Yeonna eyaletinden bir Joui Seonin (조의 선인) idi. Kral Taejo'nun hükümdarlığı sırasında rütbesi yükseldi ve Taejo'nun ölümüne kadar sarayda görev yaptı. Chadae 146 yılında tahta çıktığında, Myeongnim Dap-bu birçok zorlukla karşılaştı ve zorbanın hükümdarlığı altında acı çekti.

Sonunda, 165 yılında, Kral Chadae'nin hükümdarlığının 20. yılında, Myeongnim Dap-bu bir ordunun başına geçti ve bazı soyluların ve saray görevlilerinin desteğiyle krala suikast düzenledi. 99 yaşındaki Myeongnim Dap-bu, Goguryeo hükûmetinin kontrolünü ele geçirdi.

Kral Taejo'nun küçük kardeşi Prens Go Baek-go'yu bir sonraki kral olması için davet etti. Go Baek-go o yıl Goguryeo'nun 8. Kralı ilan edildi ve Myeongnim Dap-bu'ya Guksang (국상, 國相, Başbakan) pozisyonu verildi ve Goguryeo tarihinde bu unvanı alan ilk kişi oldu. Myeongnim Dap-bu yeni krala sadakatle hizmet etti ve Jwawon Savaşı'nda Han Çinli güçlerini yendi.

Ölümü ve Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Myeongnim Dap-bu, Goguryeo kuvvetlerini muazzam bir Han ordusuna karşı zafere götürdükten sonra 179 yılında 113 yaşında (Batı geleneklerine göre 112) öldü. Myeongnim Dap-bu, Goguryeo'ya hizmet etti ve krallığın işlerinde aktif olduğu 60 yıl boyunca birçok fayda sağladı. Bir tirana suikast düzenledi, kraliyet gücünü güçlendirdi, işgalcileri yendi ve son olarak yozlaşmış bir hükûmete karşı tamamen başarılı bir devrime öncülük etti.

Tartışma yaratan görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçiler Myeongnim Dap-bu figürü hakkında birçok farklı görüş paylaşmışlardır. Goguryeo'nun ilk Başbakanı, neredeyse diktatörlük olarak kabul edilecek kadar muazzam bir siyasi güce ve etkiye sahipti. Ancak Kral Sindae, Kral Bojang'ın Başkomutan Yeon Gaesomun ile olduğu gibi Myeongnim Dap-bu'nun etkisi altındaki kukla bir hükümdar değildi. Hiçbir tarihi metin Myeongnim Dap-bu'nun gücünü kötüye kullandığını ya da özellikle zalim veya şiddet yanlısı olduğunu göstermemektedir. Birçok tarihçi ve akademisyen bundan Myeongnim Dap-bu'nun gerçek bir vatansever ve unutulmuş bir kahraman olduğu sonucunu çıkarmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "명림답부(明臨答夫) - 한국민족문화대백과사전". encykorea.aks.ac.kr. 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Samguk Sagi, Goguryeo Bon-Gi, Sindae-gi
Önce gelen
Makam oluşturuldu
Koguryo Başbakanı
(MS 67 - MS 179)
Sonra gelen
Eulpaso