Jwawon Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jwawon Savaşı
Tarih172
Bölge
Jwawon, Mançurya
Sonuç Koguryo zaferi
(samguk sagi'ye göre)
Taraflar
Koguryo Han
Komutanlar ve liderler
Myeongnim Dap-bu Geng Lin (ölü)
Güçler
8,000-10,000 Yaklaşık 10,000

Jwawon Savaşı (Hangul: 좌원전투, Hanja: 坐原戰鬪) Han'ın Xuantu Kumandanlığı ve Goguryeo güçleri arasında gerçekleşen bir savaştı. Goguryeo'nun 8. hükümdarı Kral Sindae'nin saltanatının 26. yılında Myeongnim Dap-bu komutasında zaferle sonuçlanmıştır.

165'teki hükümet darbesi[değiştir | kaynağı değiştir]

165 yılında Goguryeo'nun 7. kralının ölüm haberi tüm ülkeye yayıldı. Kralın ölümünden sorumlu olan kişi bir Joui seonin ve saray görevlisi olan Myeongnim Dap-bu'ydu. Myeongnim Dap-Bu, ölen hükümdarın en küçük ve hayatta kalan tek kardeşi Prens Go Baek-gu'yu Goguryeo'nun bir sonraki hükümdarı olması için krallığın başkentine davet etti.

Prens o yıl Goguryeo'nun 8. Kralı Sindae oldu. Bu darbe Goguryeo tarihindeki ilk başarılı askeri isyandı. Myeongnim Dap-Bu'ya Guksang (국상, 國相, Başbakan) pozisyonu verildi ve Goguryeo'nun ilk Başbakanı oldu. Myeongnim Dap-Bu'nun konumunu kötüye kullandığı asla kaydedilmedi, ancak ulusun gücünü ekonomik, politik ve askeri olarak güçlendirdi. Bu arada Han İmparatorluğu büyük bir ordu topladı ve 172 yılında Goguryeo'yu istila etmeye hazırlandı.

Jwa-Won Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

MS 169 yılında Xuantu valisi Geng Lin Goguryeo'yu işgal ederek yüzlerce kişiyi öldürdü. Goguryeo, Liaodong Kumandanlığı'nın yönetimine boyun eğdi.[1][2][3]

Samguk Sagi'ye göre, MS 172 yılında Geng Lin, Goguryeo'ya karşı başka bir askeri sefer düzenledi. İstilaya hazırlık olarak Myeongnim Dap-Bu yerel kuyuları doldurdu ve çevredeki toprakların düşman kuvvetlerine yiyecek sağlayamayacağından emin oldu. Ayrıca Goguryeo'nun başkenti Guknae Kalesi'nin dışında Jwa-Won denilen yerde bir hendek ve birçok savunma hattı yapıldı. Goguryeo kuvvetleri kaleye çekildi ve düşman birliklerinin gelişi üzerine kaleyi korudu. Günler süren kuşatmadan sonra Han ordusu tükendi ve geri çekilmeye başladı. Myeongnim Dap-bu düşmanın geri çekilmesinden yararlandı ve Han ordusunu geri çekilmeye başladıkları sırada pusuya düşürdü.

Jwa-Won savaşı olan 172 seferi, 169 seferi belgelenmişken, Sonraki Han Kitabı'nda veya Üç Krallık Kayıtları'nda kaydedilmemiştir. Jwa-Won savaşı sadece Samguk Sagi'de yer almaktadır. Üç Krallığın Kayıtları sadece MS 175 civarında Kral Sindae'nin Xuantu Kumandanlığı tarafından yönetilmeyi istediğini belirtmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ 後漢書/卷85》: "建寧二年 玄菟太守耿臨討之 斬首數百級 伯固降服 乞屬玄菟云"
  2. ^ 三国志/卷30》: "靈帝建寧二年 玄菟太守耿臨討之 斬首虜數百級 伯固降 屬遼東."
  3. ^ 三国史记》: "四年 汉玄菟郡太守耿临来侵 杀我军数百人 王自降乞属玄菟"
  4. ^ 三国志/卷30》:"熹平中 伯固乞屬玄菟"
Genel
  •  《三国史记》:"八年 冬十一月 汉以大兵向我 王问群臣 战守孰便 众议曰 汉兵恃众轻我 若不出战 彼以我为怯 数来 且我国山险而路隘 此所谓 一夫当关 万夫莫当者 也 汉兵虽众 无如我何 请出师御之 答夫曰 不然 汉国大民众 今以强兵远斗 其锋不可当也 而又兵众者宜战 兵少者宜守 兵家之常也 今汉人千里转粮 不能持久 若我深沟高垒 淸野以待之 彼必不过旬月 饥困而归 我以劲卒薄之 可以得志 王然之 婴城固守 汉人攻之不克 士卒饥饿引还 答夫帅数千骑追之 战于坐原 汉军大败 匹马不反 王大悦 赐答夫坐原及质山 为食邑"

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]