My Summer Car

Vikipedi, özgür ansiklopedi
My Summer Car
GeliştiriciJohannes Rojola & Kaarina Rojola
YayımcıAmistech Games
MotorUnity
PlatformWindows
Çıkış24 Ekim 2016
TürAraç simülasyon oyunu Hayatta kalma oyunu
ModTek oyunculu

My Summer Car, Johannes Rojola ("ToplessGun") adlı geliştiricinin geliştirdiği video oyunudur. Oyun, Ekim 2016'da Amistech Games tarafından erken erişim olarak piyasaya sürülmüştür ve günümüzde hala geliştirilme aşamasındadır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

My Summer Car, 1995 yazında Finlandiya'nın Peräjärv kentinde başlamaktadır. 19'lu yaşlarda olan ana karakterin hikâyesi, ailesinin ona emanet bıraktığı ev ve babasının hurda sayılabilecek arabası ile başlamaktadır.

Oyun ana haritası (1989)

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu, oyuna 3000 mark ile başlar. Başlarken anne ve babasının bıraktığı not dikkat çekmektedir, not içerisinde "Tembel olma. Babanın eski arabasını tamir et. Amcan sana mavi minibüsünü ödünç verebilir. Alkol alma! Sıkıldığımız zaman geri geleceğiz. -Annen ve Baban" yazmaktadır. Bahsi geçen araba oyun içerisinde Satsuma markalı araçtır. Bu araba, oyuncunun tamamlamayı hedeflediği araçtır. Oyuncunun oyuna adım attığı ev ise ailesi tarafından emanet bırakılmıştır. Ev son yıllarda gelen güncellemelerin ardından çeşitli şekillerde hasar görebilmektedir.

Hayatta kalma[değiştir | kaynağı değiştir]

My Summer Car, araç simülasyon oyunu olmasının yanında bir hayatta kalma oyunudur. Oyuncu oyun içerisinde açılığını, susuzluğunu, kirliliğini ve stresini süreli kontrol etmek zorundadır zira oyuncu bu sebeplerden dolayı direkt ölebilir. Oyuncunun oyunda tüketebileceği yiyecekler ve içecekler olabildiğince çeşitlidir.

Oyun içi ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu, oyunda para kazanmak için odunculuk, vidanjörlük işlerini yürütebilir. Sadece bu işlerle kalmamakla beraber hurda araçları halat ile tamirciye taşıyıp para kazanabilir. Oyuncunun aracı muayeneden başarılı bir şekilde geçtiği zaman amatör ralli yarışlarına katılabilir. Bu yarışmada bir kupa ve belli bir miktarda para kazanabilir.

Oyun içerisinde bulunan araçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Satsuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncunun oyun içerisinde babası tarafından bırakılan araç "Satsuma" adı ile bilinmektedir, aracın gerçek adı ise Datsun marka 100A modelidir. Satsuma'nın modellemesi bu araçtan esinlendiği söylenmiştir.

Datsun 100A (Nissan Cherry)
1980 Toyota HiAce (Oyun içerisinde farklılık gösterebilir.)

Oyun başında araç tamamen demonte halde gelmektedir, oyuncu ise bu aracı garajdaki parçalar ile birleştirir. Yeri geldiği zaman market üzerinden mektup aracılığı ile parça siparişi verebilir. Oyuncu bunları kendi başına öğrenir zira aracın gerekli vidalarını takması için oyun onu yönlendirmez. Bunun yanı sıra araca motor yağı, benzin, radyatör sıvısı eklemeli ve bunların kontrollerini sürekli yapmalıdır. Araç tamamlandıktan sonra trafiğe çıkması için gerekli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Kontroller başarılı gerçekleştiği zaman araç trafiğe çıkmakta özgürdür. Kontrol merkezi tarafından araca "VBX-403" yazılı lisans plakası verilir.

Araç Motor Gücü (HP) Maksimum Hız (km/saat) Motor Hacmi (cc) Silindir Sayısı Ağırlık (kg)
Satsuma 64 165 1000 4 670
Hayosiko 75 122 2400 4 1500
Gifu 405 T 405 115 14000 6 6800
Ferndale 190 186 7200 8 1630
Kekmet 49 53 2700 3 3100
Bot 20 15 250 2 90
Jonnez ES 8 91 88 Tek 60

Bu tablo, oyunun orijinal Steam koleksiyon kartlarından alınan veriler ile hazırlanmıştır.

Diğer araçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda sadece Satsuma bulunmamaktadır. Oyuncu göl yakınlarında şehre daha kısa yoldan gidebileceği bir tekneye ve mobilete sahiptir. Evinin arka tarafında ise küçük bir prefabrik içerisinde traktör ve römork vardır. Bunların yanında, aracını tamire bıraktığı zaman ödünç alabileceği bir klasik aracı vardır. Bu araç tamirciye yakın zamanda teslim edilmezse Satsuma tamirci tarafından çalınır ve bir not bırakılır. Bir diğer araç ise ventti adlı karakter tarafından bırakılan bal kovuğu dolu araçtır. Bu araç oyun içerisinde oynanan pişti ile kazanılır. Komşusu olan amcasından ise iki adet araç ödünç alabilir. Bunlardan birisi vidanjör aracı ve 1980 model Toyota HiAce minibüstür. Bunlar oyuncunun özgür bir şekilde kullanacağı araçlardır, öte yandan trafikte karşılaşabileceği farklı model araçlara rastlanılabilir.

Geliştirilme süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

My Summer Car, Johannes Rojola ve Kaarina Rojola'dan oluşan bağımsız bir geliştirme ekibi tarafından oluşturulmuştur. Üçüncü taraflar müzik ve seslendirme konusunda geliştirme ekibine katkıda bulunmuştur. Oyun ilk olarak 2013'te taslak olarak görülmüştür.[1] Daha sonrasında Rojola'nın kanalında oyunun geliştirilme süreci hakkında kısa kesitler görülmüştür. 24 Ekim 2016 tarihinde ise Steam'in Greenlight programı ile erken erişim oyunu olarak piyasaya sürülmüştür.[2] Oyun günümüzde hala geliştirilme aşamasındadır. 2016'dan bu yana çok büyük güncellemeler alarak oyun geliştirilmeye devam edilmiştir.

My Winter Car[değiştir | kaynağı değiştir]

My Winter Car hakkında günümüzde çokça iddia bulunmaktadır. Bu oyun My Summer Car'ın devam oyunudur. Günümüzde oyun hakkında yapılan duyurular hala devam etmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "My Summer Car - WIP". RoyalJohnLove. 22 Temmuz 2013. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  2. ^ "My Summer Car". Steam, Amistech Games. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2024. 
  3. ^ "My Winter Car, Steam tartışma başlığı". Steam. 23 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]