İbrahim Turhan (ekonomist)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mustafa İbrahim Turhan sayfasından yönlendirildi)
Prof. Dr.
İbrahim Turhan
Türkiye Büyük Millet Meclisi
26. dönem milletvekili
Görev süresi
1 Kasım 2015 - Temmuz 2018
Seçim bölgesi 2015İzmir
Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü
Görev süresi
1 Ocak 2012 - 15 Şubat 2015
Yerine geldiği Hüseyin Erkan
Yerine gelen Talat Ulussever YKB[1]
Tuncay Dinç GM[2]
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı
Görev süresi
8 Mayıs 2008 - 31 Aralık 2011
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi
Görev süresi
7 Haziran 2006 - 31 Aralık 2011
Kişisel bilgiler
Doğum İbrahim Mustafa Turhan[3]
1968
İzmir
Bitirdiği okul Boğaziçi Üniversitesi
Mesleği Ekonomist, Akademisyen
Resmî site [1]

İbrahim Mustafa Turhan (d. 1968, İzmir), Türk ekonomist ve akademisyen. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü. 2008-2011 yılları arasında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış olan İbrahim Turhan'a Üniversitelerarası Kurul tarafından 28 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Dr. İbrahim Turhan'a makro iktisat alanında doçentlik unvanı verildi.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İzmir Saint-Joseph Fransız Erkek Ortaokulu’nda başladığı orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde 1987 yılında (birincilikle) tamamladı ve aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümünü (birincilikle) kazandı. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Uluslararası Bankacılık yüksek lisansını “Kamu Kesimi Açıklarının Makroekonomik Sonuçları ve Türkiye’de Bankacılık Kesimi Üzerinde Etkileri” konulu tez ile Bankacılık doktorasını da “Finansal Krizler ve Reel Sektör Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği” konulu tez ile tamamlayan Turhan, bu dönemde aynı kurumda öğretim elemanı olarak görev yaptı.

Akademi Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fonu tarafından desteklenen sosyal bilimler mega projesi çerçevesinde resmi olarak davet edildiği Cenevre Üniversitesi Institut Européen (IEUG) ve Loughborough Üniversitesi Banking Centre bünyesinde araştırmacı olarak bulundu.

2001 yılında Yardımcı Doçent unvanıyla Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine başlayan Turhan, bu kurumda Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Başkanlığı yaptı. Yine aynı üniversitede Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Birçok Türkçe süreli yayında finansal iktisat ve politik iktisat alanında yayınları bulunan ve kitap editörlüğü de yapan Turhan, bankacılık, finans ve finans teknolojileri alanında faaliyet gösteren süreli yayınlarda yayın danışmanı, yazı işleri müdürü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. İstanbul Bilgi, Marmara, İstanbul Ticaret ve Kadir Has Üniversitelerinde uluslararası finansal piyasalar ve kurumlar, finansal kuruluşlarda stratejik planlama ve yönetim, bankacılık teorisi ve politikası ile merkez bankacılığı alanlarında ders veren Turhan 2004’e kadar Beykent Üniversitesi İİBF’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2014 yılında Makro İktisat alanında Doçent unvanını kazandı, 2020 yılında da Profesör oldu.[4]

Merkez Bankası[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Nisan 2004 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Meclisi üyeliğine, 7 Haziran 2006 tarihinde Para Politikası Kurulu üyeliğine seçilen Doç. Dr. M. İbrahim Turhan, 8 Mayıs 2008 tarihinde TCMB Başkan Yardımcısı olarak atandı.[5] 2008-2011 arasında, küresel krizin ardından kritik hale gelen G-20 toplantılarına Türkiye’yi temsilen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak katıldı.

Doç. Dr. M. İbrahim Turhan London School of Economics and Political Sciences (LSE) Avrupa Enstitüsü bünyesinde kurulan Çağdaş Türk Çalışmaları Kürsüsünde kuruluşundan 2011’e kadar TCMB adına danışma kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Borsa İstanbul[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Ocak 2012 itibarıyla o zamanki adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’na Başkan olarak atanan Turhan, 30 Aralık 2012’de İMKB ile İstanbul Altın Borsası ve İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB)’nın birleşmesiyle oluşturulan Borsa İstanbul A.Ş.’nin kurucu yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü oldu. Borsa İstanbul kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde Dünya Borsalar Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği, Avrasya Borsalar Federasyonu Yönetim Kurulu başkanlığı, Kazakistan Devlet Emeklilik Fonu Yönetim Kurulu üyeliği ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) Yönetim Kurulu başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Uluslararası Para Sistemi'ne ilişkin Küresel Gündem Kurulu üyesi olan Doç. Dr. İbrahim Turhan, yenilenen ismi ile Borsa İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak sürdürdüğü görevinden 10 Şubat 2015 tarihinde 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İzmir milletvekili adayı olmak için istifa etmiş[6] ve seçilmiştir.

2018 yılının Haziran ayında yapılan genel seçimleri için milletvekili adaylığı için başvuru yapmadı.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2015. 
  3. ^ "Milletvekillerimiz". tbmm.gov.tr. Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi İnternet Sitesi. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Akademik Kadro". iisbf.istinye.edu.tr. İstinye Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2015. 
  7. ^ "AK Parti'den 22 isim yeniden aday olmadı". TRT Haber. 3 Mayıs 2018. 10 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2018.