Mombasa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.04, 8 Ocak 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16486082 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Mombasa
Mombasa
ÜlkeKenya Kenya
İlCoast
İdare
 • Belediye başkanıAhmed Abubakar Mohdhar
Yüzölçümü
 • Toplam295 km²
Rakım50 m
Nüfus
 • Toplam707,400
Zaman dilimiUTC0
 • Yaz (YSU)UTC+3 (EAT)
Resmî site
[http://]

Mombasa, Kenya'nın ikinci büyük şehri ve Kenya'da Coast ilinin merkezi. Ülkenin başlıca limanıdır. Hint Okyanusunun kıyısındaki bir körfezde yer alan mercan adasının üzerinde kurulmuştur. Aynı zamanda bir turizm merkezi olan Mombasa'nın yüzölçümü 14.5 km²'dir.

Tarih

İsa Kalesi, Mombasa

Şehrin tam kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte uzun bir geçmişinin olduğu tahmin edilmektedir. 11. yüzyılda Arap tüccarlar tarafından kurulan kentin adını Umman'daki Mombasa'dan aldığı sanılır. Kenti 1331'de Arap gezgin İbn Batuta, 1498'de de Portekizli denizci Vasco da Gama ziyaret etti. Hint Okyanusu kıyısında önemli bir ticaret limanı olan ve stratejik konumundan dolayı 1840'a değin Araplar, İranlılar, Portekizliler ve Osmanlılar arasında el değiştiren kent, sürekli savaşlara sahne oldu. 1840'ta Zengibar sultanının denetimi altına girdi. 1895'te İngiliz yönetimine geçti ve 1907'ye değin İngiltere'nin Doğu Afrika Protektorası'nın yönetim merkezi olarak kaldı. 1928'de belediye, 1959'da kent statüsü kazandı. 1963'e kadar Zanzibar Devleti'nin bir parçası olan Mombasa, o tarihte yeni kurulan Kenya'ya katıldı.

Coğrafya ve iklim

Bir kıyı yerleşimi olması nedeniyle düzlük bir topoğrafyaya sahiptir. Mombasa'nın iklimi ılıman, yağmurlu ve tropikal bir özellik taşır. Mombasa'nın yıllık ortalama yağış miktarı 1,031 mm'dir, nisan-mayıs ayları en yağışlı dönemdir.

Kültür

Eski kent, dar sokakları, oymalarla süslü balkonları olan yüksek evleri, camileri ve tapınaklarıyla bir Doğu kenti görünümündedir. Portekizliler tarafından yaptırılan İsa Kalesi (1593-95) bugün müzedir. Kentin bu kesiminde Anglikan ve Katolik katedralleri ile yaldızlı kubbeli bir Hindu tapınağı (1952) vardır.

Ekonomi

Mombasa'nın iki limanı vardır: Adanın doğusundaki Eski liman ile batısındaki Kilindini limanı. Eski liman günümüzde, yalnızca Arabistan, Basra Körfezi ve Hindistan'dan gelen mavna ve küçük tekneler tarafından kullanılmaktadır. Kilindini, 16 palamar yeri olan modern bir derinsu limanıdır. Mombasa, bölgenin tarımsal ürünlerinin pazarlandığı bir ticaret merkezidir. Kuzeydoğu Tanzanya ve Uganda'dan kara ve demir yollarıyla gelen ürünler buradan ihraç edilir. Mombasa'da gemi yapım ve onarım atölyelerinin yanı sıra madeni eşya, çimento, şeker, gübre ve yağ fabrikaları vardır.

Bunların dışında Mombasa bir kıyı turizmi merkezidir. Mombasa adasında pek çok lüks otel bulunur.

Ulaşım

Moi Uluslararası Havaalanı Mombasa'nın hava ulaşımını sağlar ve Kenya'nın ikinci büyük havaalanıdır. Demiryoluyla başkent Nairobi'ye bağlantı vardır. Karayolu ulaşımı ise daha elverişsiz durumdadır, karayolu ile başkent Nairobi ve Tanzanya'nın eski başkenti Dar es Salaam'a ulaşılabilir. Kenya'nın en büyük limanı olan Mombasa Limanı daha çok yük taşımacılığına yöneliktir.

Ada, anakaradaki 259 km²'lik belediye alanına karayolu, köprü ve feribotla bağlanır.

Kaynaklar

Dış bağlantılar