İçeriğe atla

Moho braccatus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kauaʻi ʻoʻo
Son Kauaʻi ʻoʻo bir erkekti ve son söylediği şarkısı Cornell Ornitoloji Laboratuvarı tarafından kaydedildi. Erkek, Onu asla duymayacak olan dişisine kur yapıyordu. 1987'de ise nesli tamamen tükendi.
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
Familya: Mohoidae
Cins: Moho
Tür: M. Braccatus
Moho braccatus
Cassin, 1855
Sinonimler
  • Mohoa braccata (Cassin, 1855)
  • Moho nobilis braccatus (Cassin, 1855)
  • Pseudomoho braccatus (Cassin, 1855)
  • Acrulocercus braccatus (Cassin, 1855)

Moho braccatus veya yerel adıyla Kauaʻi ʻoʻo Hawaii adalarından Kauai adasına özel endemik bir kuş türüydü. Bu nedenle de yaşadığı adanın adını almıştı. Söylediği son şarkısı en son 1987'de duyuldu ve soyu tükendi. Yok olmasının nedenleri arasında Polinezya sıçanı, evcil domuz ve sivrisineklerdi. Bu misafirler yeni adapte olacakları adanın kurallarını da etkilemiş oldular. Karşılıklı bu etkileşim sonunda adalı canlılar daha önce hiç karşılaşmadıkları virüslerle karşı karşıya kaldılar. Nesiller boyunca bu hastalıklarla daha önce karşılaşmamış canlıların bu hastalıklara karşı bağışıklıkları da yoktu.

Neslin tükenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yetişkin ve Yavru Moho braccatus

Kuş, Kauaʻi adasının sık ormanlarla kaplı kanyonlarında yaşıyordu. Hawaiʻi ʻōʻō, Bishop's ʻōʻō ve Oʻahu ʻōʻō gibi diğer kuş akrabalarının çoğunun nesli tükendi . Bu soyu tükenmiş kuşlar hakkında çok az şey biliniyor. Bu türler, sivrisineklerle bulaşan hastalıklar da dahil olmak üzere, türlerin daha yüksek yerlere çekilmesine ve nihayetinde Alaka'i Vahşi Doğa Koruma Alanı'ndaki yüksek rakımlı dağ ormanlarına çekilmesine neden olan çok farklı sorunlardan dolayı yok olmuş olabilirler. Daha yüksek rakımlı ormanlarda genelde ağaçlarda kovuk bulunmaz, bu nedenle bu ağaçlarda çok daha az sayıda yuva yapılabilir buda kuşların yuva yapmakta zorlanmasına ve çoğalmalarına engel teşkil ediyordu. 1970'lerde kuşun bilinen tek görüntüsü John L. Sincock[1] tarafından Super 8mm film ile çekildi ve Kauaʻi ʻōʻō ait birkaç ses kaydı da yapıldı (Harold Douglas Pratt Jr. seslerin kaydedilmesine dahil olan kişilerden biridir).

Son darbe, on yıl içinde gelen iki kasırgaydı. Kovuklu eski ağaçların çoğunu yok ettiler ve ikinci kasırga geldiğinde büyümekte olan diğer ağaçları da yok ederek türlerin yok olmasına neden oldular. Kuş en son 1985'te görüldü ve son ses kaydı 1987'de David Boynton tarafından yapıldı. Türlerin zaten iki kez neslinin tükendiği ilan edildiği için, türlerin tespit edilmeden hayatta kalabileceğine hala inanılıyor. Yaban hayatı biyoloğu John Sincock yaptığı araştırma ve yoğun anketlerde 1987'den beri bu türe ait hiçbir şey bulamadı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kauai mohosu Macaulay Library ML471766". macaulaylibrary.org. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021.