Milo Radulovich

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Milo Raduloviç sayfasından yönlendirildi)

Milo John Raduloviç (28 Ekim 1926 – 19 Kasım 2007), Sırp asıllı ABD vatandaşı. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetlerinde yedek subay olarak görev yaparken güvenlik tehlikesi olasılığı yüzünden 1953 yılında ordudan uzaklaştırılmıştır. Başına gelenlerin kamuoyuna yansımasıyla beraber Amerikan halkında Senatör Joseph Raymond McCarthy öncülüğünde yürütülen komünist cadı avına karşı bir tepki oluşmuştur.

McCarhthyci Saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

1953 yılında McCarthyci cadı avı sürerken Dexter Michigan’da Hava Kuvvetlerinde yedek subay olarak görev yapmakta olan Raduloviç, babası ve kızkardeşi komünist veya komünizm sempatizanı olmakla suçlandıkları için ordudan uzaklaştırılmıştır. Suçlamaların kaynağı olarak gösterilen olay Yugoslavya göçmeni olan babanın, ülkesinde yayımlanan bazı Sırp gazetelere abone olmasıdır. Abone olduğu gazetelerden bir tanesi Amerikan Hükûmetince komünist olarak görülen bir gazetedir. Kızkardeşi Margaret ise özgürlüklerden yanadır ama Milo tarafından apolitik olarak değerlendirilmiştir. Ailenin suçlu olduğuna dair delilleri içerdiği iddia edilen bir zarfın varlığından bahsedilmektedir.

Raduloviç Savaşıyor[değiştir | kaynağı değiştir]

Raduloviç durumunun Hava Kuvvetler tarafından duruşma talep eder, ona emekli avukat Charles Lockwood yardım eder. Lockwood durumla ilgili olarak Detroit News gazetesini haberdar edince gazetede bu olayla ilgili bir haber yer alır. Gazeteyi okuyanlar arasında Raduloviç’in eski sınıf arkadaşı avukat Kenneth Sanborn (ileride Michigan Eyaleti Vesayet Mahkemesi başkanı olacaktır) bulunmaktadır. Sanborn’un kendisi de Hava Kuvvetlerinde yedek subaylık yaptığı için olaya dahil olur. Raduloviç’in duruşma talebi yerinde görülür. Duruşma sırasında bahis konusu mühürlü zarf Hava Kuvvetleri avukatı tarafından kendisinin yüzüne doğru sallanır. Ancak mühürlü zarf hiç açılmayacak ve kimsenin içindekileri görmesine izin verilmeyecektir.

Beklenmeyen Destek[değiştir | kaynağı değiştir]

Hava Kuvvetlerinin Raduloviç’i görevden alması daha sonra CBS Televizyonunda See It Now programının meşhur sunucusu Edward R. Murrow tarafından ele alınır. Aylarca Murrow ve yapımcı Fred Friendly ve See It Now ekibi Mc Carthy’nin sürdüğü cadı avına karşı gelmeyi planlamakta ancak bunu nasıl yapacaklarını bilememektedir. Bu olay onlara aradıkları malzemeyi verir. Yapımcılardan Joseph Wershba ve kameraman Charlie Mack Dexter’a giderek teğmen ve ailesiyle röportaj yaparlar. Avukat Lockwood ile yapılan görüşmede ise avukat 32 yıllık meslek hayatında böyle bir hukuk ihlaline rastlamadığını açıklayacaktır.Murrow’un televizyon programı 20 Ekim 1953 günü yayınlanır. Suçsuz bir göçmen ailenin haksız yere suçlanması, McCarthy’nin yürüttüğü hükûmet ve ordudaki tehlikeli “komünist”lerin ayıklanması kampanyasının gerçek yüzünü ifşa eder. Yayından bir ay sonra Raduloviç görevine iade edilir.

Normale Dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Raduloviç Kaliforniya’ya göçer, görevine geri alınmış olmasına rağmen çok büyük zorluklar çeker. Ordudan ayrıldıktan sonra iş bulmakta zorlanır. Lansing’deki havalanında hava tahmini bölümüne geçer ve 1994 yılında buradan emekli olur. 19 Kasım 2007 günü kalp krizinden vefat eder.

Raduloviç hakkında eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michael Ranville Raduloviç’n davası ile ilgili bir kitap yazmıştır. "To Strike at a King: The Turning Point in the McCarthy Witch-Hunt"
  • Raduloviç olayının CBS televizyonunda ele alınışına ait öykü 2005 yılında çekilen “Good Night, and Good Luck” (İyi Geceler ve İyi Şanslar) adlı filmin konusunu oluşturur. Raduloviç ile 14 Mart 2006 tarihinde satışa sunulan DVD için bir röportaj yapılmış ve yayınlanmıştır.

Yasal alandaki önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Raduloviç davası Michigan Barosu tarafından Michigan Eyaleti için yasal olarak önemli olaylar arasında değerlendirilmektedir. Ayrıca dava sayesinde McCarthyci kampanya duraklatılmış ve geriletilmeye başlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]