Mikrohematüri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mikrohematüri, mikroskopik hematüri olarak da bilinir (her iki ad da genellikle MH şeklinde kısaltılır), idrarın az miktarda kan içerdiği bir tıbbi durumdur; idrardaki kan miktarı idrarda renk değişimine neden olmak için yetersizdir (bu durumun aksi gros veya makroskopik hematüri olarak bilinir). Bu durum kendi başına bir sorun oluşturmazken, IgA nefropatisi veya orak hücre taşıyıcılığı gibi, bir doktor tarafından kontrol edilmesi gereken bir böbrek hastalığının semptomu olabilir.[1]

Amerikan Üroloji Birliği (AUA), mikroskopik hematüri tanımı olarak iki veya üç tane düzgün toplanmış ürinanaliz örneğinden alınmış bir idrar sedimentinde yüksek güçlü mikroskopi alanı başına üç tane veya daha fazla alyuvar bulunmasını önermektedir.[2]

Mikrohematüri genellikle herhangi bir semptoma neden olmaz (asemptomatik). Gereksiz tedavi veya yanlış tanı gibi sorunları ortadan kaldırmak için asemptomatik mikrohematürinin (AMH) nasıl değerlendirilmesine yönelik tıbbi yönergeler bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sickle Cell trait and Hematuria: Information for healtchare providers" (PDF). cdc.gov. Center for Disease Control and Prevention. 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  2. ^ Grossfeld, G.; Wolf Jr, J.; Litwan, M.; Hricak, H.; Shuler, C.; Agerter, D.; Carroll, P. (15 Mart 2001). "Asymptomatic microscopic hematuria in adults: Summary of the AUA best practice policy recommendations". American Family Physician. 63 (6): 1145-1154. PMID 11277551. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Urologic diseaseŞablon:Abnormal clinical and laboratory findings for urine