Mihail Ragoza

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michael Rohoza
Kiev
KiliseDoğu Ortodoks Kilisesi, sonra Roma Katolik Kilisesi
Atanma1589
Dönem bitişi1599
Önce gelenOnesiphorus Devochka
Sonra gelenHypatius Pociej
Job Boretsky
TakdisAğustos 1589
Patrik III. Jeremias tarafından
Doğumc. 1540
Ölüm1599
Navahrudak, Litvanya Büyük Dükalığı[1]

Mihail Ragoza [a] (1599'da öldü), 1588'den 1596'ya kadar Doğu Ortodoks Kilisesi Konstantinopolis Patrikliği'nde Kiev, Galiçya ve tüm Rusya'nın Metropolitiydi . 1595 yılında, metropolü Konstantinopolis Patrikliği'nin dini yetki alanından Vatikan'ın yetki alanına taşıyan Brest Birliği'ni imzaladı. Bu kanunla, Polonya-Litvanya Birliği topraklarında Ruthenya Uniat Kilisesi kuruldu. 1596'dan 1599'daki ölümüne kadar Rutenya Uniat Kilisesi'nde "Kiev, Galiçya ve tüm Rutenya Metropoliti" [b] unvanını elinde tuttu.

Erken yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mihail, Volhinya'da [2] yaklaşık 1540 yılında Minsk bölgesindeki soylu bir Belaruslu aileye doğdu.[3] Muhtemelen Vilnius'taki bir Cizvit kolejinde okudu ve burada Vilnius'un bir voyvodası olan prens Bogush Koretsky'nin katibi olarak çalıştı.[3] Daha sonra Minsk'teki Yükseliş manastırına girdi. 1579'da manastırın arşimandriti oldu.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

O zamanlar eski Kiev Knezliği'nde Doğu Ortodoks Kilisesi'nin benzer isim ve kökenlere sahip iki dini unvanı vardı: "Kiev, Galiçya ve tüm Rusya'nın Metropolü" ve "Moskova ve tüm Rusya'nın Metropolü". Birincisinin toprakları fiilen Polonya-Litvanya Birliği topraklarıyla sınırlıyken, ikincisinin toprakları Rusya Çarlığını da içeriyordu. Her iki metropolit de Konstantinopolis Ekümenik Patriği tarafından tanındı ve bazen de kutsandı. 1589 yılında Konstantinopolis Patriği II. Jeremias Rusya Çarlığını ziyaret etti. Çarlığın fiili naibi Boris Godunov'un isteği üzerine "Moskova ve tüm Rusya'nın Metropolü"nü patriklik statüsüne yükseltti.

Jeremias, Konstantinopolis'e dönüş yolculuğunda Polonya-Litvanya Birliği'ni de ziyaret etti. KralIII. Zygmunt Waza ile anlaşarak Metropolitan Onesiphorus Devochka [ru; uk]'yı görevden aldı.[Muhtemelen onun bir ikinci evlilikli olduğu ve bu kullanıma tolerans gösterdiği için.] [4] Kral Zygmunt, Navahrudak voyvodası (Teodor Skumin-Tyszkiewicz) ve Kiev voyvodası (Konstanty Ostrogski) gibi kodamanların tavsiyesi altında,[3] Mihail Ragoza'yı metropol adayı olarak öne sürdü. Ağustos 1589'da Vilnius'ta Jeremias, Mihail'i Kiev, Galiçya ve tüm Rusya'nın Metropolü olarak kutsadı.[5][6]

Metropolitan olarak Kilise'de reform yapmaya başladı. Din adamlarının geleneklerini geliştirmek ve laiklerin (ve kardeşliklerin) Kilise ve manastırların yaşamına karışmasını azaltmak istiyordu. Bu amaçla 1590'da bir Konsil topladı. Onun reform girişimlerine stauropejikler karşı çıktı. Reformları sürdürmenin zor olması nedeniyle yüzünü Roma'ya çevirmeye başladı.[7]

1590'da Metropolit Ragoza, tüm seçmen episkoposlarıyla birlikte, bu inanç birliğinin Bizans ritini, ayin uygulamalarını ve metropolün kanon yasasını koruması koşuluyla Katolik Kilisesi ile birleşme talebinde bulunan bir belgeye imza attı. Bunun üzerinde anlaşmaya varıldı ve 2 Aralık 1594'te bir belgeyle ve yine biri krala, diğeri Papa VIII. Clemens'e olmak üzere 12 Haziran 1595'te Brest'te imzalanan iki dilekçeyle resmileştirildi. Bu Brest Birliği, bilindiği gibi, 8 Ekim 1596'da resmen ilan edildi. Ragoza sendikayı imzalarken daha sonra eylemi engellemeye çalıştı ancak sonuç alamadı.[8]

Ragoza, Haziran ve Ağustos 1599 arasında öldü. Onun yerine, birliğin ateşli bir destekçisi olan Volodymyr episkoposu Hypatius Pociej geçti. Ukraynalıların tümü birliği desteklemedi ve yirmi yıl sonra, 1620'de Kudüs Patriği, kendi yetkisi altında, ilk Metropolit Yov Boretsky olan bir Kiev Metropollüğü'nü yeniden kurdu ve böylece hiyerarşiyi kopyaladı.

Not listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (Şablon:Lang-be, Şablon:Lang-uk, Şablon:Lang-pl, Şablon:Lang-ru, Şablon:Lang-tr)
  2. ^ The title is also known as the Metropolis of Kiev, Halych and all Rus' or Metropolis of Kyiv, Halychyna, and All-Rus'. The name "Galicia" is a Latinized form of Halych, one of several regional principalities of the medieval state of Kievan Rus'.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; eohou isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Michael Rohoza 30 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Encyclopedia of Ukraine
  3. ^ a b c Holovata, N. Mykhailo Rohoza 1 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Encyclopedia of History of Ukraine
  4. ^ Magocsi, Paul (1996). A history of Ukraine. Toronto Buffalo: University of Toronto Press. s. 164. ISBN 978-0-8020-7820-9. 
  5. ^ "Rahoza, Mykhajlo". Encyclopedia of Ukraine. 4. Toronto Buffalo: University of Toronto Press. 1993. s. 308. ISBN 978-0-8020-3009-2. 
  6. ^ Morini, Enrico (2007). Chiese e culture nell'Est europeo : prospettive di dialogo. Milano: Paoline. ss. 150-152. ISBN 978-88-315-3328-7. 
  7. ^ T. Kempa, Metropolita Michał Rahoza a unia brzeska, "Klio", t. 2: 2002, s. 56–62
  8. ^  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "Union of Brest". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company.