İçeriğe atla

Mihail Gureviç (uçak tasarımcısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mihail Gureviç
Doğum12 Ocak [E.U. 31 Aralık 1892] 1893
Rubanşçina, Kursk Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm12 Kasım 1976 (83 yaşında)
Leningrad, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği
MilliyetSovyet
Vatandaşlık Sovyetler Birliği
ÖdüllerSosyalist Emek Kahramanı
Kariyeri
DalıMühendis
Çalıştığı kurumlarMikoyan-Gureviç Tasarım Bürosu

Mihail Iosifoviç Gureviç (Rusça: Михаи́л Ио́сифович Гуре́вич) (12 Ocak 1893 [E.U. 31 Aralık 1892] - 12 Kasım 1976), Artyom Mikoyan ile birlikte Mikoyan-Gureviç askerî havacılık bürosunu kuran bir Sovyet uçak tasarımcısıydı. Büro, Soğuk Savaş boyunca Sovyet Hava Kuvvetleri'nin temelini oluşturan savaş uçakları, hızlı önleme uçakları ve çok rollü savaş uçakları ile ünlüdür. Büro 170 proje tasarladı ve bunlardan 94'ü seri olarak üretildi. Toplamda 45.000 MiG uçağı yurt içinde üretildi ve bunların 11.000'i ihraç edildi. Gureviç'in emekli olmadan önce üzerinde bizzat çalıştığı son uçak MiG-25 olmuştur.

Yaşamı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen[1] babası küçük bir kasaba olan Rubanşçina'da (Rusya'nın Kursk Oblastı) bir şaraphane tamircisiydi. 1910 yılında Ohtırka'daki (Harkiv oblastı) gymnasium'dan gümüş madalya ile mezun oldu ve Harkiv Üniversitesi Matematik bölümüne girdi. Bir yıl sonra devrimci faaliyetlere katıldığı için üniversiteden ve bölgeden uzaklaştırıldı ve eğitimine Montpellier Üniversitesi'nde devam etti. Toulouse'daki Institut supérieur de l'aéronautique et de l'espace'da, daha sonra Marcel Dassault adını alacak olan Marcel Bloch ile 1913 sınıfındaydı.

1914 yazında Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde Gureviç evini ziyaret ediyordu. Bu ve daha sonra Rus İç Savaşı eğitimini kesintiye uğrattı. 1925 yılında Harkiv Teknoloji Enstitüsü Havacılık Fakültesi'nden mezun oldu ve "Heat and Power" devlet şirketinde mühendis olarak çalıştı.

Gureviç 1929 yılında havacılık tasarımcısı olarak kariyerine devam etmek üzere Moskova'ya taşındı. Sovyet tasarımı, OKB'ler ya da tasarım büroları olarak adlandırılan birimlerde örgütlenmiş bir devlet işiydi. Gureviç 1937 yılında Polikarpov Tasarım Bürosu'nda bir tasarım ekibinin başına geçti ve burada gelecekteki ekip arkadaşı Artyom Mikoyan ile tanıştı. 1939'un sonlarında Mikoyan-Gureviç Tasarım Bürosunu kurdular ve Gureviç Baş Tasarımcı Yardımcısı ve 1957'den sonra da Baş Tasarımcı olarak 1964'te emekli olana kadar bu görevi sürdürdü. Komünist Partiye hiç katılmadığı göz önüne alındığında bu dikkate değer bir durumdur.[2]

1940 yılında Mikoyan ve Gureviç, Polikarpov'un ekibi tarafından kısmen geliştirilen bir projeden yola çıkarak yüksek irtifa MiG-1 avcı uçağını tasarladı ve inşa etti. Geliştirilen MiG-3 savaş uçağı İkinci Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanıldı. Savaştan sonraki yıllarda ikili, ilk süpersonik modeller de dâhil olmak üzere ilk Sovyet jet avcı uçaklarını tasarladı. Gureviç'in üzerinde çalıştığı son model, hizmete giren en hızlı askerî uçaklar arasında yer alan MiG-25 önleme uçağıydı.[2]

Mihail Gureviç'in Sankt-Peterburg'daki mezarı.

Onur ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Şablon:Cite EJ
  2. ^ a b L. Egenburg, A. Saweljew (1993). "Das G im Wörtchen "MiG": Michail Josifowitsch Gurjewitsch". Fliegerrevue. Cilt 5. ISSN 0941-889X.