İçeriğe atla

Meyve kreması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meyve kreması
Limondan yapılmış meyve kreması
Alternatif isimMeyve curd[1][2]
Meyve loru[1][2]
Ülke(ler)İngiltere
Ana malzemelerYumurta, şeker, turunçgil, tereyağı (bazen), meyve suyu

Meyve kreması, Meyve curd ya da Meyve loru tatlılarda ve hamur işlerinde süsleme ve tatlandırma amacıyla kullanılan bir tür meyve ezmesidir. Çoğunlukla limon, misket limonu, portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller kullanılarak yapılsa bile ahududu, kızılcık, böğürtlen, çarkıfelek meyvesi gibi çeşitli meyveler kullanılarak da yapılan türleri bulunur.[3][4][5] Hamur işlerinin üzerine reçel gibi sürülerek ya da tart, krep, cupcake gibi hamur işlerinin içerisinde dolgu malzemesi olarak tüketilir.[6]

Çırpılmış yumurta sarısı, şeker, meyvenin suyu ve kabuğunun rendesinden kullanılarak yapılır. Bu karışım koyulaşana kadar hafifçe pişirilir ardından soğumaya bırakılır. Bu sayede muhallebiye benzer yoğun bir kıvam elde edilir. Meyve püresi bekledikçe daha da kalınlaşır (koyulaşır) bu nedenle tariflerde genellikle soğumaya bırakılması önerilir. Bazı tariflerde meyve kremasının içinde yumurta akı ve tereyağı da bulunur.[7] Tereyağı tarifin içerisine eklendiği zaman lor daha kremsi ve pürüzsüz bir yapıya sahip olur.[8] Kıvam açısından reçel ve muhallebi (veya pasta kreması) arasında bir yapıdadır. Reçel yapılırken meyve suyu meyvenin kendisiyle pişirilir. Meyve kremasının yapımı sırasında işe meyvenin suyu şekerle pişirilir bu sayede reçele ve marmelat kıyasla daha kremamsı bir yapıya sahip olur. Muhallebiye kıyasla daha fazla meyve aroması içermesi, şekerle pişirildikten sonra soğumaya bırakılarak kalınlaşması neticesinde genellikle un veya nişasta kullanılarak koyulaştırılan muhallebiden farklıdır. Meyve püreleri muhallebiler gibi yalnız başına tüketilecek ürünler değillerdir. Aynı zamanda muhallebi türündeki tatlılar tek başına tüketilirken meyve kreması yalnız tüketilecek ürünler değildir.[8] Meyve kreması, 20. yüzyılların başlarında İngilizlerin çay partilerinde tükettikleri reçelli hamur işlerine bir alternatif olarak çıktı.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Limon Kreması (Lemon Curd) Tarifi - Kısık Ateş". Limon Kreması (Lemon Curd) Tarifi - Kısık Ateş. Erişim tarihi: 25 Haziran 2024. 
  2. ^ a b "Yemekyolculuğu'ndan Limon Kreması Tarifi - Yemek.com". yemek.com. Erişim tarihi: 25 Haziran 2024. 
  3. ^ Lawson, Nigella (14 Kasım 2001). How to be a Domestic Goddess, Cranberry curd. Hyperion Books. s. 343. ISBN 0-7868-6797-3. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  4. ^ "Nectarine lime curd tart with a brown-sugar crust". Gourmet Magazine. June 1998. 15 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  5. ^ Gray, Eileen (23 Mart 2015). "Passion Fruit Curd & Other Fruit Curds". Baking Sense® (İngilizce). Erişim tarihi: 25 Haziran 2024. 
  6. ^ a b MacNaughton, Bruce (29 Temmuz 2014). "How to Use Fruit Curds". Prince Edward Island Preserve Company (İngilizce). Erişim tarihi: 25 Haziran 2024. 
  7. ^ "Limon Kreması ( Lemon Curd ) - Nefis Yemek Tarifleri - #3167591". Nefis Yemek Tarifleri. 11 Nisan 2017. Erişim tarihi: 25 Haziran 2024. 
  8. ^ a b Campbell, Nicola (6 Temmuz 2022). "What is Curd? - Blog". Cottage Delight (İngilizce). Erişim tarihi: 25 Haziran 2024.