Meryem Ana Blakernai İkonası Katedrali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kilisenin fotoğrafı
Dadiani Sarayı ve kilise

Meryem Ana Blakernai İkonası Katedrali[1] (Gürcüce: ზუგდიდის ვლაქერნის ყოვლადწმიდა ღმრთისმშობლის ხატის სახელობის საკათედრო ტაძარი), Gürcistan'ın Zugdidi şehrinde bulunan, Zugdidi ve Tsalenciha Piskoposluğuna bağlı bir Gürcü Ortodoks manastırıdır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekvtime Takaişvili, Gürcü mimarisiyle yapılmış bu taş kilisenin, V. Levan Dadiani döneminde, 1825 ve 1830 yılları arasında inşa edildiğini belirtmektedir.

Rus İmparator I. Aleksandr, inşaat için gerekli parayı tahsis etmiştir. Aynı zamanda, bir söylentiye göre, Meryem Ana Blachernitissa İkonalarını Megrel halkına geri vererek Konstantinopolis'in birçok kez düşman işgalinden kurtulmasını sağlamıştır. 18. yüzyılda IV. Giorgi Gurieli, İmereti Kralı IV. Alexander'a karşı bir çatışma başlatmıştır. Çatışma sonucunda Guria'ya getirilen ganimetler arasında, Blakernai ikonasından da bahsedilmektedir. 1805 yılında, Prenses Nino (Grigol Dadiani'nin dul eşi), Megrelya prenslerinden oluşan bir heyet ile birlikte, ikonayı, ikonu zengince süslemiş ve Megrel halkına iade etmiş Rus İmparator I. Aleksandr'a sunmuştur.

Konstantinopolis'ten Megrelya'ya getirilmiş olan Blakernai İkonası, Dadiani prenslerin en değerli hazinelerinden biridir.

Bazı Hristiyanlık hazineleri bu kilisede saklanmaktadır: Meryem'in kemerinin bir kısmı, Aziz Yorgi ve Aziz Yahya'nın rölikleri, İsa Mesih'in sirke içtiği sünger parçası ve Türkler tarafından 1453'te yakalandıktan sonra Bizans'tan Gürcistan'a getirilen Azize Marina'nın fırçası. 15 temmuzda kilisede "Vlakernoba" festivali kutlanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "БРЭ/Зугдиди". 5 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2019. 

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ekvtime Takaişvili, Investigaciones y observaciones arqueológicas, Libro II, Tiflis 1915
  • იმე თაყაიშვილი, არქეოლოგიური მოგზაურობანი და, წ. II,. 1915 (Gürcüce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]