Merhaba Hayalet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Merhaba Hayalet
헬로우 고스트 (Hello-u Goseuteu)
YönetmenKim Young-tak
YapımcıLim Sung-bin
Choi Moon-soo
YazarKim Young-tak
OyuncularCha Tae-hyun
Kang Ye-won
MüzikKim Jun-seok
Görüntü yönetmeniKim Yung-chul
KurguKim Sun-min
DağıtıcıNext Entertainment World
Çıkış tarih(ler)i23 Aralık 2010 (2010-12-23)
Süre111 dakika
Ülke Güney Kore
DilKorece
Hasılat19,7 milyon dolar[1]

Merhaba Hayalet (Korece: 헬로우 고스트 (Hello-u Goseuteu), İngilizce: Hello Ghost), 2010 tarihli Güney Kore yapımı komedi filmidir.[2][3] Film, birçok intihar girişiminde bulunan ve son girişiminden sonra hayalet görmeye başlayan bir adamın etrafında gelişiyor. Hayaletler, dileklerinin yerine getirilmesi karşılığında onu serbest bırakacaktır.[4][5] Film, yönetmen Kim Young-tak'ın yönettiği ilk film olma özelliğini taşıyor.[6]

Film, ülke çapında toplam 3 milyon izlenme sayısı ve 19 milyon dolar hasılat ile 2010 yılında en çok hasılat yapan 9. Kore filmi oldu.[7] Filmin oyuncularından Cha Tae-hyun, gerçek hayatta içmediği için filmde sigara içmekte zorlandığını söyledi.[8][9]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sang-man (Cha Tae-hyun) aşırı dozda hap alarak intihar etmeye çalışır, ancak başarısız olur. Daha sonra bir köprüden nehre atlayarak kendini öldürmeye çalışır, ancak kurtulur. Hastaneye getirilen Sang-man uyanır ve yanında sigara içen bir adam görür. Hastanedekilere sigara içen adamdan bahseder ama kimse bu adamı görmemektedir. Hastanede kaldığı süre boyunca dört hayaletle karşılaşır. Bu arada Sang-man, hastanede hemşire Jung Yun-soo (Kang Ye-won) ile tanışır ve ona hemen aşık olur.

Sang-man hastaneden taburcu edilir ve hayaletler onu evine kadar takip eder. Hayaletlere neden geldiklerini kibarca sormaya çalışır, ancak bir cevap alamaz. Biraz yardım almak ve hayaletlerden nasıl kurtulacağını öğrenmek için bir şamanı ziyaret etmeye karar verir. Şaman ona hayaletlerin yaşayanların dünyasına girmek için onun vücudunu kullandıklarını, böylece hayaletlerin yerine getirilmemiş arzularını gerçekleştirebileceklerini söyler. Sang-man onlardan kurtulmaya çalışır ama gittiği her yerde hayaletler onu takip eder. Sang-man daha sonra hayaletlerin yarım kalan hayallerini gerçekleştirmelerine yardım ederek onlardan kurtulmaya çabalar.

Hayaletlerden yaşlı olanı yaşarken arkadaşından aldığı fotoğraf makinesini iade etmek istemektedir. Sigara içen hayalet taksisini geri alıp sürmek istemektedir. Bu hayalet plajda yüzmek için de Sang-man'in bedenini kullanır. Sonunda Sang-man ehliyetsiz araba kullandığı için tutuklanır. Çocuk olan hayalet çizgi film izlemek ister. Devamlı ağlayan hayaletin isteği ise yemek pişirmek ve sevdikleriyle yemek yemektir. Tüm bu olaylar bir yandan Sang-man ile hemşire Yun-soo'yu yakınlaştırır.

Yun-soo'nun babası ölür ve hayaleti Sang-man ile konuşur. Yun-soo buna inanmaz ve Sang-man'ı kendinden uzaklaştırır. Ancak babasının ona aldığı son hediyeyi görünce Sang-man'ın doğruyu söylediğini anlar.

Sang-man hayaletlere gitmelerini söyler ve Yun-soo'nun onu reddetmesinden dolayı hayaletleri suçlar. Uyandığında hayaletler gitmiştir. Yemek yapıp hastaneye gider ve Yun-soo'yu öğle yemeğine davet eder ve Yun-soo daveti kabul eder. İkisi konuşurken Yun-soo bazı insanların aşırı şoktan anılarını kaybedebileceğini söyler. Yun-soo, Sang-man'a kimbapa neden maydanoz koyduğunu sorunca Sang-man, annesinin kimbapa ıspanak yerine maydanoz koyduğunu hatırlar.

Sang-man evine koşar ve yolda başına gelenleri hatırlar. Sigara içen hayaletin babası, ağlayan hayaletin annesi, yaşlı hayaletin dedesi ve çocuk hayaletin abisi olduğunu hatırlar. Sang-man küçükken, aile gezisinde babası arabaya benzin koymayı unutur. Araba bu yüzden yolda durur ve arabaya bir kamyon çarpar. Araba uçurumdan yuvarlanır. Sang-man kazadan kurtulan tek kişi olur. Kazanın getirdiği şokla hafızasını kaybeder ve bir yetimhanede büyür. Sang-man evinde onları arar. Teker teker ortaya çıkarlar ve ondan istedikleri dileklerin her birinin bir anlamı olduğunu ve Sang-man'ın kendilerini hatırlaması için istediklerini anlatırlar. Annesi onu yalnız bıraktığı için özür diler ve Sang-man'ın yaşamasını istediklerini ve her zaman onunla birlikte olacaklarını söyler. Sonunda, Sang-man'ın intihar edince ölmesini engelleyenlerin hayalet ailesi olduğu ortaya çıkar.

Son sahnede Yun-soo ile evlenen Sang-man oğlu ile birlikte yemek yemektedir. Yun-soo oğullarının çocukluk resmini getirir. Çocukluk fotoğrafında hayalet aile de onunla birlikte poz vermiştir. Oğlu fotoğraftaki diğer kişilerin kim olduğunu sorar. Oğlu da babası gibi hayaletleri görebilmektedir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hello Ghost (2010)". Box Office Mojo. 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2012. 
  2. ^ "강예원 "'헬로우고스트' 연수 캐릭터, 나 때문에 변했다"". Asia Economic Daily (Korece). 6 Aralık 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2015. 
  3. ^ "글래머스타 강예원 "CG로 몸매 굴곡(?) 깎일 뻔"". New Daily (Korece). 7 Aralık 2010. 19 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2015. 
  4. ^ "강예원 "'헬로우고스트' 연수 캐릭터, 나 때문에 변했다"". 아시아경제 (Korece). 6 Aralık 2010. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021. 
  5. ^ "글래머스타 강예원 "CG로 몸매 굴곡(?) 깎일 뻔"". 뉴데일리 (Korece). 19 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021. 
  6. ^ "A striking twist after an arduous journey". koreatimes (İngilizce). 9 Aralık 2010. 2 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  7. ^ "The Best Selling Films of 2010". Koreanfilm.org. 14 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  8. ^ "차태현, "1인 5역...도전하는 마음으로 했다"". The Chosun Ilbo (Korece). 6 Aralık 2010. 2 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2015. 
  9. ^ "'헬로우 고스트' 명품조연 고창석-장영남, 코믹귀신 '변신'". Asia Economic Daily (Korece). 3 Aralık 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]