Menkul değer sembolü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Menkul değer sembolü ya da hisse senedi sembolü, belirli bir hisse senedi piyasasındaki belirli bir şirketin halka açık hisse senetlerini belirtmek için kullanılan benzersiz kısaltmadır. Bir hisse senedi simgesi, harfleri, sayıları ya da her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir.

Borsa fiyatlarını şeride kaydeden cihaz (Thomas Edison)

Borsa fiyatları bu sembollerle beraber bir kâğıt şeride basılmaktadır.

Semboller ülkelere ve işlem görülen borsalara göre farklılık gösterir. Örneğin, ABD'de bu semboller sadece harflerden oluşmakta ve ülke içerisinde de işlem görülen borsaya göre 1-4 hane arasında değişmektedir. Semboller, NASDAQ borsasında 1-3 hane arasında iken, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda 1-4 hane arasında kullanılır. Birleşik Krallık'ta, Londra Borsası'nda kullanılan semboller 2-4 harften oluşmaktadır.[1] Almanya'da 6 haneli sayı ve harf kombinasyonlarından oluşan menkul kıymet tanımlama numarası kullanılırken, 2000 yılının Ocak ayında Finansal piyasaların uluslararası uyum çalışmaları kapsamında Uluslararası Menkul Kıymetler Kimlik Numarası (ISIN) standartları oluşturulmuş ve Almanya'da bu standartlara bağlanmıştır. Uluslararası Menkul Kıymetler Kimlik Numarası'nın (ISIN) yapısı ISO 6166 standartlarında açıklanmıştır.

Bu semboller şirketlerin baş harflerinden oluşturulabildiği gibi, şirketlerin kendileriyle özdeşleşmiş, iyi bilinen ürünlerinin isimlerini de sembolleri olarak kullandıkları görülmektedir. Örneğin, ABD borsalarında, Amerikan merkezli Southwest Havayolları şirketi New York Menkul Kıymetler Borsası'nda genel merkezlerinin bulunduğu şehre ithafen "LUV" kısaltmasını, Lunapark işletmeciliği yapan Cedar Fair Entertainment Company ise İngilizcede eğlence anlamına gelen "FUN" kısaltmasını kullanmaktadır. JAVA programlama dilinin yaratıcı firması Sun Microsystems ise Oracle tarafından satın alınmadan önce bu dile ithafen "JAVA" kısaltmasını kullanmaktaydı.

Türkiye'de, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda kullanılan semboller ağırlıklı olarak 5 harften olmak üzere 4 ya da 5 harften oluşmaktadır. .[2]

Çeşitli borsalardan sembol örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hisse Kodu Hisse Adı Kaynağı
C Citigroup Amerika'dan
F Ford Motor Company Amerika'dan
BAY001 Bayer AG Almanya - WKN (eski sistem)
DE000BAY0017 Bayer AG Uluslararası - ISIN
851399 IBM Almanya - WKN (eski sistem)
US4592001014 IBM Uluslararası - ISIN
CCOLA Coca Cola İçecek Türkiye - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
FENER Fenerbahçe Sportif Türkiye - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
TRAISATR91N6 [3] İş bankası A sınıf Uluslararası - ISIN
EZJ [4] EasyJet Birleşik Krallık - Londra Borsası

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.advfn.com/lse/londonstockexchange.asp 24 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Londra Borsası
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2011. 
  3. ^ "İş Bankası Hisse Kısaltmaları". 31 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2011.