Megara (mitoloji)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yunan Mitolojisinde Megara, Thebai prensesidir ve Yunan kahraman Herakles'in ilk karısıdır.[1]

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Herakles'in deliliğini (Hercules furens) tasvir eden mozaik panel, Monforte yakınlarındaki Villa Torre de Palma'dan, MS 3.-4. yüzyıl, Lizbon Ulusal Arkeoloji Müzesi, Portekiz (12973806145)

Megara, muhtemelen İokaste'nın kardeşi ve Oidipus'un amcası olan Thebai Kralı Kreon'un en büyük kızıydı.[2] Eğer Kreon aynı figürse, Megara'nın annesi muhtemelen Kreon'un karısı Eurydice'dir ve Menoeceus (Megareus), Lycomedes, Haimon ve Pyrrha'nın kız kardeşi olmalıdır.

Megara ve Herakles'in çocuklarının isimleri ve sayıları yazara göre değişmektedir. Mitograf Apollodoros'a göre Megara, Herakles'in Therimachus, Creontiades ve Deicoon adında üç oğlunun annesidir. [Argoslu Dinias, Apollodorus'un adını verdiği üç çocuğa ek olarak Deion adında dördüncü bir çocuk daha eklemiştir. Thebaili şair Pindaros, Megara'nın Herakles'e sekiz oğul doğurduğunu belirtir. Alternatif olarak Romalı mitograf Hyginus, oğullarını Therimachus ve Ophites olarak adlandırmıştır.[3]

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Megara, Orkhomenos'ta Minyanlara karşı Thebai savunmasını yönettikten sonra babası tarafından ödül olarak Herakles'le evlendirildi ve çiftin birkaç oğlu oldu.[4] Hera, Herakles'e duyduğu nefret nedeniyle Herakles'i geçici bir delilik nöbetine soktu. Çılgınlığı sırasında Herakles çocuklarını ya okla vurarak ya da ateşe atarak öldürmüştür.[5][6] Megara'nın da bu saldırı sonucunda ölüp ölmediği yazara göre değişmektedir. Bazı kaynaklarda Megara, Herakles On İki Görevini tamamladıktan sonra Herakles'in yeğeni Iolaos ile evlenmiş ve ondan Leipephilene'nin annesi olmuştur.

Herakles'in On İki Görev'i yerine getirmesi ve kuzeni Eurystheus'un kölesi olmasının sebebi, genellikle karısı Megara ve çocuklarını öldürmesi olarak gösterilir. Yunan tragedya yazarı Euripides, Herakles isimli tragedyasında, olaylara alternatif bir sıralama sunar.[7] Herakles yeraltı dünyasındayken, tiran Lykos, Megara, çocukları ve Herakles'in üvey babası Amphitryon'u tehdit eder. Bu yüzden, hepsi birlikte tapınağa sığınırlar. Herakles, ailesini kurtarmak için geri döner. Ancak, İris ve delilik ruhu Lyssa, Herakles'i çıldırtır. Böylece, Herakles, tiran Lykos'u tehdit ettiğini zannederken, Megara ve çocuklarını öldürür. Romalı oyun yazarı Genç Seneca, Herkül Furens adlı oyununda benzer bir hikâyeyi yeniden anlatır.

Odysseus yeraltı dünyasındayken Megara'yı görür, ancak onun Kreon'un kızı ve Herakles'in eski karısı olduğunu belirtmesinin dışında onun efsanesi hakkında ayrıntılı bilgi vermez.[8] Yazarı bilinmeyen Megara isimli Helenistik şiirde Tiryns'te kederli Megara ile Herakles'in annesi Alkmene arasında geçen bir diyalog anlatılır; Megara çocuklarına ve Herakles'in yokluğuna üzülmektedir.

Megara'nın Çocuklarına Adanmış Kült[değiştir | kaynağı değiştir]

Herakles'in oğulları, Herakleia olarak bilinir. "Elektra Kapıları" üzerinde Herakles onuruna bir şölenin hazırlandığı ve kurbanların sunulduğu bir festivalin Thebai'de kutlandığı anlaşılmaktadır. Thebai'de Herakles ve Megara'nın çocuklarının kahraman mezarları Chalkoarai olarak saygı görüyorlardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Odessia, Kitap 11, 269-270, Homeros. 
  2. ^ Apollodoros, Kütüphane, 2.4.11, 2.7.8. 
  3. ^ Hyginus, Fabulae 31, 32, 72. 
  4. ^ Apollodorus, Kütüphane, 2.4.11. 
  5. ^ Diodorus Siculus, Library of History, 4.11.1. 
  6. ^ Apollodorus, Kütüphane, 2.4.12. 
  7. ^ Euripides, Herakles. 
  8. ^ Homeros, Odysseia, 11.265.