Medyen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tevrat'a göre Medyenlileri tahmini olarak yaşadığı bölge

Medyen halkı Tevrat'ta Midian'lılar (İngilizce: Midianites) adıyla anılan kavimdir. Bugünkü Suriye'nin güneyi ile Ürdün ve Hicaz'ın kuzeyine denk gelen alanda oturdular.

Hollandalı teolog Cornelis Tiele [en], İbrahimî dinlerdeki Tanrı'nın atasını oluşturan Yahveh'in aslen Midyanlı bir ilâh olduğunu ve İsrailoğullarına Musa vasıtası ile tanıtıldığını ifade eder.[1]

Tevrat'a göre Musa, Mısır'dan kaçtığında Midianlılara sığınarak 40 yıl onların arasında yaşadı. Baş rahipleri Yetro'nun kızıyla evlendi (Şuayb ayrıca Tevrat'ta önemli bir yere sahiptir. Musa'nın kayınpederidir ve Tevrat'ta geçen "Jethro" (İbranicesi יִתְרוֹ Yitro) ile aynı kişidir.). İsrailoğulları Musa önderliğinde Mısır'dan ayrıldıklarında da Midianlılardan yardım gördüler. Ancak daha sonra Midianlılar onlara düşman olup Allah'ın gazabına uğradılar. Tüm şehirleri ateşle yok edildi. Tevrat Midian halkının İbrahim soyundan olduğunu belirtir.

Kur'an'da bu topluma Şuayb'in peygamber olarak gönderildiği ifade edilmektedir. Özellikle Araf suresi 85 - 93 ayetlerinde anlatılır.

Midianlıların Asur ve Hitit kaynaklarında adı geçen ve Harran (Urfa) yöresinde yerleşik oldukları anlaşılan Mitanniler olup olmadığı açık değildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]