Mavi Göl Mağarası Tabiat Anıtı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mavi Göl Mağarası Doğa Anıtı, Brezilya'nın Mato Grosso do Sul eyaletindeki Bonito şehri yakınlarında bulunan bir doğa anıtıdır ve bünyesinde iki mağara barındırır:

  • Anıta adını veren Mavi Göl Mağarası (Portekizce: Gruta do Lago Azul)
  • Nossa Senhora Aparecida Mağarası (Portekizce: Gruta de Nossa Senhora Aparecida)

Mağaralar ve doğal çevreleri, özellikle Mavi Göl Mağarası'nın su sistemi ile kırılgan kalker çökellerini koruma altına almak için, Brezilya Federal Hükûmeti Ulusal Tarih ve Sanat Mirası Enstitüsü'nce 1978'de doğa anıtı ilan edilmiştir ve ziyaretler, Bonito belediyesinin rehberleri eşliğinde yapılmaktadır.

Mavi Göl Mağarası[değiştir | kaynağı değiştir]

1924'te kelfedilmiştir. Girişi, yaklaşık 40 metre çaplı ve daireseldir. Sonrasında, eğimli zemine sahip bir ana galeri gelir ve mağaraya adını veren, Eylül ile Şubat ayları arasında yoğun bir mavi renge kavuşan, 50 metreden fazla uzunluğa sahip bir göle inilir. Geniş giriş, gölün güneş ışığı ile aydınlanmasına izin verir.

İçinde, Pleistosen devrinde 12 bin yıldan fazla süre boyunca bölgede yaşamış olan dev tembelhayvan, kılıç dişli kaplan ve armadillo gibi büyük memelilerin fosilleşmiş kemikleri bulunmuştur.

Nossa Senhora Aparecida Mağarası[değiştir | kaynağı değiştir]

İsmi kutsal Meryem'e atfedilmiştir ve "Ruhani Hanımımız" olarak tercüme edilebilir.

En geniş yeri 100 metreyi bulan eğimli zeminiyle, tek bir büyük galeriden oluşur. Bu galeride, bazıları kanatlı insan figürlerine benzetildiği için "melek" olarak adlandırılan mağara çökelleri bulunur.

Mavi Göl Mağarası'nın aksine, içinde su sistemi bulunmaz, doğal ışıkla aydınlanması çok daha azdır ve güvenlik gerekçeleri ile ziyarete kapalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]