Matrix dijital yağmuru

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dijital yağmurun bir yorumu

Matrix dijital yağmuru veya Matrix kodu, Matrix film serisinde yer alan bilgisayar kodudur. Aşağı düşen yeşil kodlar, Matrix'in simüle edilmiş gerçeklik ortamında gerçekleşen olayları ekranda kinetik tipografi yöntemi ile temsil eder. Dört Matrix filminin tamamı ve serinin bir diğer ürünü olan The Animatrix bölümleri bu kodla açılır. Bu, Star Wars serisinin açılışına benzer şekilde, serinin karakteristik bir işaretidir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde, Matrix'in kendisini oluşturan kod sıklıkla aşağı doğru akan yeşil karakterler olarak temsil edilir. Bu kod; yarı genişlikte kana karakterlerinin ve Batı Latin harflerinin ve rakamlarının aynalanmış görüntülerini içeren Simon Whiteley, tarafından tasarlanmış[1] özel bir yazı tipi kullanır. CNET'te 2017'de verdiği bir röportajda, tasarımı Japonyalı karısına atfetti ve "İnsanlara Matrix kodunun suşi tariflerinden yapıldığını söylemeyi seviyorum" dedi.[2]

Dijital yağmur efekti, tek renkli fosforlu bilgisayar monitörlerinin eski nesil yeşil ekran görüntülerini andırmaktadır.[3] Dijital yağmurun öncüllerinden biri, 1990 yapımı bir Macar deneysel popüler kültür filmi olan Meteo filminin bir "kod sahnesinde" de görülebilmektedir. The Matrix üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan 1995 tarihli siberpunk filmi Ghost in the Shell[4][5] de dijital yağmura benzer bir açılış sekansı içermektedir.

Matrix üçlemesinde ve [[Matrix: Neo'nun Yolu|Path of Neo]] oyununun internet sitesinde kullanılan kodun yazı tipinin resmî bir sürümü hiçbir zaman yayınlanmadı. Çoğunluğu ekran koruyucu biçiminde olmak üzere çeşitli taklitler yapılmıştır.

Kültürel etki[değiştir | kaynağı değiştir]

Dijital yağmuru temsil eden XScreenSaver'da GLMatrix adlı bir ekran koruyucu

Hollandalı müzisyen Arjen Anthony Lucassen , grubu Star One'ın 2010 tarihli Victims of the Modern Age albümünde filmin onuruna bir parçaya "Digital Rain" adını verdi .

Bu efekt aynı zamanda birçok resmî olmayan Matrix ekran koruyucusunun oluşturulmasına da ilham verdi.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Powerhouse Museum. "'The Matrix' film poster". Powerhouse Museum, Australia. 5 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2012. 
  2. ^ "Creator of The Matrix code reveals its mysterious origins". CNET. 19 Ekim 2017. 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ The Matrix. Londra: BFI Publishing. 2004. ss. 8-9. ISBN 1-84457-045-2. In the denouement [of The Thirteenth Floor], Douglas Hall simply crests a hill to discover that what he had thought was the real world has, beyond this point, yet to be constructed. In lieu of landscape, only crude phosphor-green polygons, the basic units of video graphics rendering, in the primal monochrome of an old CRT. The raw material of the simulation is even more basic in The Matrix – machine language itself, in the same familiar green...  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Joel Silver, interviewed in "Scrolls to Screen: A Brief History of Anime" featurette on The Animatrix DVD.
  5. ^ Joel Silver, interviewed in "Making The Matrix" featurette on The Matrix DVD.
  6. ^ "Saver the Moment: movie inspired screen savers". Entertainment Weekly. 2 Mart 2001. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2017.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]