Ekran koruyucusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ekran koruyucu (veya ekran koruyucusu), bilgisayar uzun süre boşta kaldığında ekranı boşaltan veya hareketli görüntü veya desenlerle dolduran bir bilgisayar programıdır. Ekran koruyucuların asıl amacı, CRT ve plazma bilgisayar monitörülerinde ekran yanmasını önlemekti. Modern monitörler bu konuya duyarlı olmasa da, ekran koruyucular başka amaçlar için hala kullanılıyor. Ekran koruyucular, cihaza yeniden erişmek için bir parola gerektirerek, genellikle temel bir güvenlik katmanı sağlayacak şekilde ayarlanmıştır.[1] Bazı ekran koruyucular, kullanılmamış bilgisayar kaynaklarını, dağıtık hesaplama bilgisayar projelerinin işlenmesi gibi faydalı işler yapmak için kullanır.

Bilgisayarların yanı sıra, modern televizyon işletim sistemleri, medya oynatıcılar ve diğer dijital eğlence sistemleri isteğe bağlı ekran koruyucular içerir.

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

LCD ekranların ortaya çıkmasından önce, çoğu bilgisayar ekranı katod ışın tüplerine (CRT) dayanıyordu. Aynı görüntü bir CRT ekranında uzun süre boyunca görüntülendiğinde, ekranın içindeki fosfor kaplama alanlarının maruz kalan alanlarının özellikleri yavaş yavaş ve kalıcı olarak değişir ve sonuçta ekranda kararmış bir gölge veya "hayalet" görüntüye yol açar.[2] Katot ışın televizyonları, osiloskoplar ve CRT kullanan diğer cihazların tümü, bir dereceye kadar plazma ekranları olduğu gibi fosfor yanmasına karşı hassastır.

Ekran koruyucu programlar, kullanıcı işlem yapılmadığı zamanlarda ekrandaki görüntüleri otomatik olarak değiştirerek bu etkilerin önlenmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

ATM'ler ve demiryolu biletleme makineleri gibi halka açık olarak kullanılan CRT'ler için, yanma riski özellikle yüksektir, çünkü makine kullanılmadığında bir stand-by ekranı görüntülenir. Yakılma problemleri göz önünde bulundurulmadan tasarlanan daha eski makineler, ekran kullanıldığında ekran değiştiğinde bile, "Lütfen kartınızı yerleştirin" gibi resimler veya metinler (ekran ATM'leri durumunda) gibi görüntüler veya ekran hasarına neden olur. Ekranın boşaltılması, makinenin servis dışı göründüğü gibi söz konusu değildir. Bu uygulamalarda, ekran içeriğinin pozisyonu birkaç saniyede bir kaydırılarak veya düzenli olarak değiştirilen birkaç farklı görüntüye sahip olmasıyla yanma önlenebilir.

Daha sonra CRT'ler, fosfor kaplamalardaki gelişmelerden dolayı eski modellere göre yanmaya karşı daha az hassastırlardı ve modern bilgisayar görüntüleri genellikle eski makinelerin açık yeşil veya siyah beyaz metinlerinden ve grafiklerinden daha düşük kontrastlıdır. Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan ekran panelleri de dahil olmak üzere LCD bilgisayar monitörleri yanmaya duyarlı değildir, çünkü görüntü doğrudan fosforlar tarafından üretilmez.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]