Martha Doan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Martha Doan
Doğum6 Haziran 1872(1872-06-06)
Ölüm18 Nisan 1960 (87 yaşında)
EğitimPurdue Üniversitesi

Earlham Koleji İngiliz Edebiyatı

Cornell Üniversitesi
Ebeveyn(ler)Pheobe MacPherson, Abel Doan
AileMartha, yedi çocuğun en büyüğüydü.

Martha Doan (6 Haziran 1872 - 18 Nisan 1960), talyum bileşikleri üzerine araştırmaları, yayınlanmış üç çalışması ve ABD'deki çeşitli kurumlarda profesör ve dekan olarak görev yapması gibi katkıları olan Amerikalı bir kimyagerdi. Hayatı boyunca Purdue'den lisans ve yüksek lisans, Earlham Koleji'nden lisans ve Cornell'den doktora olmak üzere dört derece almıştır.[1] Earlham ve Lowa Wesleyan Koleji olmak üzere iki kolejde kadın dekanıydı.[1] Yüksek öğrenime katılımının yanı sıra kimya ve bilimle ilgili çeşitli ulusal organizasyonlarda yer aldı. Kendisine 1951 yılında Bilime Üstün Hizmet Sertifikası verilmiştir.[2] Bilime, doğaya ve bahçeciliğe olan ilgisinin onuruna memleketi Indiana'nın Westfield kentinde kendisine adanmış bir bahçe bulunmaktadır.[3]

Erken yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pheobe MacPherson ve Abel Doan'ın çocuğu olarak dünyaya gelen Martha, Westfield, Indiana'da büyüdü. Yedi çocuğun en büyüğüydü. Abel Doan yerel bankanın başkanıydı ve aile toplumda iyi tanınıyordu.[4] Martha, öğrencilerin birçok farklı çalışma alanında liderler olarak yetişmelerine yardımcı olmasıyla tanınan bir Quaker okulu olan Union Lisesi'nden mezun oldu. Martha liseden sonra üniversite eğitimi almaya karar verdi. Kendisinden küçük altı kardeşi de üniversiteye gidecekti.[1]

Eğitim ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Martha Doan sonunda üniversite düzeyinde 4 dereceye sahip olacaktı. Lisans derecesini 19 yaşında Purdue Üniversitesi'nden aldı.[1] Bir sonraki eğitim yılı Earlham Koleji'nden İngiliz Edebiyatı alanında lisans derecesi almaya yönelik olacaktı. Daha sonra Purdue'den yüksek lisans derecesi aldı.

Son diplomasını Cornell Üniversitesi'nden almıştır. Cornell'de geçirdiği süre boyunca kimya alanında Bilim Doktorası (Sc.D.) yapmıştır. Çalışmaları, Cornell'de seçkin lisansüstü öğrencilere sunulan Henry W. Sage Bursu tarafından finanse edildi. Bu ileri kimya derecesine yönelik çalışmaları talyum ve ilgili bileşiklerin araştırılması etrafında dönüyordu. Doktorasını aldığı yıl olan 1896'da, Amerikan Kimya Derneği tarafından yayınlanacak olan talyumla ilgili bileşiklerle ilgili bir makalenin ortak yazarı olarak listelendi. Cornell'den kimya alanında doktora derecesi alan ilk kadın oldu.[5]

Martha Doan'ın bir diğer yayını da 1861-1896 Talyum Literatürü İndeksi'dir. Bu indeks, American Association for the Advancement of Science'tan bir komite tarafından oybirliğiyle Smithsonian Enstitüsü'ne tavsiye edilmiştir. Bu indeks 1899'da Smithsonian Enstitüsü'ndeki Çeşitli Koleksiyonlar'da yayınlanmaya devam edecektir. Son yayını Radio Indicators and other selected topics in Inorganic, Chemistry adlı kitabının çevirisidir.

Martha Doan, bir kimyager olmanın yanı sıra hayatının büyük bir bölümünde öğretmenlik yapmıştır. Öğretmenlikteki ilk işi Indianapolis'teki Manuel Eğitim Lisesi'ndeydi. Daha sonra hızla Vassar Koleji'nden bir teklifi aldı ve burada 14 yıl boyunca eğitmen olarak ders verdi. Vassar Koleji'nde eğitmenlik yaptıktan sonra Earlham Koleji'nde profesör, aynı zamanda kadın dekanı oldu. Earlham'da 1926 yılına kadar kaldı. Üç yıl sonra, bir başka kolej olan Lowa Wesleyan Koleji'nde profesör ve kadın dekanı oldu ve 1937 yılına kadar bu görevde kaldı. Diğer kurumlarda yaz dönemlerinde aktif olarak ya da yardımcı dekan olarak görev yaptığı birkaç yer oldu. Dekanlığı sırasında herhangi bir zorluk yaşamamış, mevcut eğitim fırsatlarını genişletmekle ilgilenmiştir. Bir yönetici olarak arayışları güçlü öğretim, araştırma ve üniversite genişletme çalışmalarını daha da geliştirmeyi içeriyordu.[1][3]

Tanınması, onur ve ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Martha, kariyeri boyunca bilimsel ve akademik alandaki çeşitli organizasyonlarda yer almıştır. Emekli olduktan sonra da toplumun aktif bir üyesi olmuştur. Bilime ve akademiye olan bağlılığı ona çeşitli kurumlardan birçok onur ve ödül kazandırdı.

Başlık Kurum
Bilge Araştırmacı Cornell Üniversitesi
Fahri Doktora Unvanı Purdue Üniversitesi
Mezunlara Atıf Ödülü Earlham Koleji
Bilime Üstün Hizmet Sertifikası Bilimde Mezun Kadınlar
Aynı türde sertifika Indiana Bilim Akademisi
Üyelik Ulusal Kadın Dekanları Birliği
Üyelik Amerikan Üniversiteli Kadınlar Derneği

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e Creese, Mary R. S. (1998). Ladies in the laboratory? : American and British women in science, 1800-1900 : a survey of their contributions to research. Creese, Thomas M. Lanham, Md.: Scarecrow Press. ISBN 0585276846. OCLC 36386419. 
  2. ^ "Honorary Members - Graduate Women In Science". www.gwis.org. 7 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2018. 
  3. ^ a b "Document Center / Who is Martha Doan? / Westfield, IN". www.westfield.in.gov (İngilizce). 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2018. 
  4. ^ "Doan Family Papers, 1900-1960". [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ The Vassarion...Vassar College (İngilizce). 1910.