Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harita
Kuruluş1983
Eğitim dil(ler)iİngilizce
DekanProf. Dr. Ümit Süleyman Şehirli
Dekan yardımcılarıProf. Dr. Hasan Raci YANANLI Prof. Dr. Altuğ ÇİNÇİN
KonumBaşıbüyük, Maltepe, İstanbul
Web sitesihttp://tip.marmara.edu.tr/

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır.[1] Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır (Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Maltepe Başıbüyük Yerleşkesi Prof. Dr. Asaf ATASEVEN Ek Hizmet Binası).[2][3]

Fakülte içerisinde hocaların desteği ile öğrenciler tarafında düzenlenen çeşitli bilim, kültür ve sanat etkinlikleri mevcuttur.[4][5]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1983'ten bugüne kadar Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak eğitime devam eden okul 2014 yılında Maltepe Başıbüyük'e taşınmıştır.[6]

Kampüs[değiştir | kaynağı değiştir]

1983'ten bu yana Haydarpaşa Kampüsünde bulunan Temel Tıp Bilimleri 2014 yılından itibaren Marmara Üniversitesi Başıbüyük Sağlık Bilimleri Kampüsünde eğitime devam etmektedir. Bu kampüs Türkiye'nin en büyük sağlık bilimleri kampüsü olmaktadır. Ayrıca Temel Tıp Bilimleri Binası Türkiye'deki en büyük temel tıp bilimleri binası olma özelliği taşımaktadır.

Hastaneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi klinik eğitimin gerçekleştiği kısımdır. 540 Yataklıdır. 22 Adet Ameliyathanesi vardır. İstanbul Anadolu Yakasının en önemli hastanesi konumundadır. Yeterli teknik teçhizatı ve personeli ile kaliteli eğitimi sağlamaktadır. Hasta sayısı ve çeşitliliği oldukça fazladır. TUS da birçok bölüm tercih edilme açısından birinci sıradadır. Yakın zamanda yapımı tamamlanan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Asaf ATASEVEN Ek Hizmet Binası(Başıbüyük/Maltepe) hizmete açılmıştır. Bu hastane 800 yataklıdır. Marmara Üniversitesi hastaneleri toplamda 1340 yatak sayısına sahip olmuştur.

Doku ve Organ Nakli[değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akciğer, karaciğer ve böbrek nakil ruhsatı bulunmaktadır. İstanbul'daki tıp fakülteleri arasında sadece Marmara Üniversitesi ve bir diğer kuruluşun bu 3 organ naklini gerçekleştirme yetkisi vardır.[7]

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Türkiye'de ilk defa bir mahkûma organ nakli yapılmıştır.[8]

Akredite Tıp Eğitimi [9][değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi(MÜTF), Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu(TEPDAD) tarafından Türkiye'de akredite olan ilk tıp fakültelerinden birisi, İstanbul'da akredite olan ilk tıp fakültesidir.

Sağlıkta Küresel Öğrenme Fırsatları Ağı [10][değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya genelinde seçkin tıp fakültelerinin üye olduğu "Sağlıkta Küresel Öğrenme Fırsatları Ağı(GHLO)"na Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin(MÜTF) üyeliği mevcuttur. GHLO ile MÜTF öğrencileri, bu ağa üye olan dünya genelindeki diğer tıp fakültelerinde eğitim görme seçeneğine sahiptir.

ICP - Klinik Pratiğe Giriş Programı - MaSCo[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadece Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi(MÜTF) 2001 yıından beri ICP (Klinik Pratiğe Giriş) Programı çerçevesinde öğrencilerine bilimsel çalışma yapma imkânı tanımaktadır. ICP Programı çerçevesinde 1-2-3. sınıflar beşer kişilik gruplar halinde bilimsel araştırmalar yapar. Sene sonunda gruplar MaSCo (Marmara Öğrenci Kongresi) içerisinde projelerinin sonuçlarını sunarlar. Bu araştırmalar nitelikli bilimsel araştırmalardan oluşur. İstenildiğinde öğrenciler tarafından bilimsel dergilerde ve diğer dokümanlarda makale olarak yayınlanabilir. MÜTF öğrencileri aynı zamanda bir bilim insanı olarak da eğitilmektedir. Bu sayede gerek akademik çalışmalar içerisinde bulunurken gerekse uzmanlık öğrencisi iken MÜTF mezunları büyük avantaj sahibi olmaktadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi bu alanda diğer tıp fakültelerine örnek teşkil etmektedir. MÜTF bu programıyla ödül almıştır. MaSCo 2013'e House MD dizisinin senaristi ve tıbbi danışmanı olan Yrd. Doç. Dr. Lisa Sanders da katılmıştır.

Eğitim Sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce hazırlık sınıfı vardır. Bu sınıf Marmara Üniversitesindeki diğer tüm alanlarla karışık olarak normal İngilizce eğitimi vermektedir. Öğrenciler Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini(MÜTF) kazandıktan sonra İngilizce Yeterlilik Sınavına girmekte ve başarılı olurlarsa hazırlık sınıfını atlayarak eğitimine 1. sınıftan başlamaktadır. Her dönemin ortalama yarısını hazırlık okuyan öğrenciler, diğer yarısını hazırlığı atlayan öğrenciler oluşturmaktadır. Ayrıca 1. sınıfta Tıbbi İngilizce dersi verilmektedir. Bu ders içinde yeterlilik sınavı yapılmakta ve başarılı olan öğrenciler dersten muaf tutulmaktadır.

Köklü geçmiş güçlü geleceği doğurur. Köklü geçmişi ve kaliteli eğitim kadrosu vardır. 216 Kişilik kontenjanı vardır. Eğitimde en önemli unsurlardan birisi de kontenjandır. Diğer tıp fakülteleri öğrenci çokluğundan düzgün eğitim veremediklerinden yakınmaktadırlar. MÜTF'ün en büyük avantajlarından biri düşük kontenjanıdır. Diğer tıp fakültelerinden farklı olarak öğretim üyeleri ve asistanlar öğrenciler ile bireysel ilgilenme fırsatı bulmaktadır. Bu sayede öğrenciler çok kaliteli bir eğitim almaktadır. Eğitim dili İngilizcedir. Amfide anlatılan teorik dersler tamamen İngilizce işlenmektedir. İngilizce tıp eğitimi hekimler için çok önemlidir. Bilimsel yayınların Türkçeye çevrilmesi yıllar almaktadır. Bilimsel yayınları anlık olarak takip edebilmek ve tıbbi İngilizce bilmek ilerideki hekimlik hayatında MÜTF mezunlarına çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Eğitim dilinin İngilizce olması öğrencilere tıp eğitiminin yanında ek bir zorluk sağlamaz, aksine öğrencilerin gelecekte TUS'a girebilmek için geçmek zorunda oldukları (YDS) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında ek eğitim almadan başarılı olmalarını sağlamaktadır. İngilizcesi iyi olmayan öğrenciler dahi ilk komiteden itibaren dil açısından sıkıntı çekmediklerini bildirmişlerdir. MÜTF İstanbul'da İngilizce eğitim veren en eski tıp fakültesidir. Bu açıdan öğretim üyeleri tecrübeli akademisyenlerden oluşmaktadır. Öğretim üyelerinin İngilizceleri öğrenciler için kolay anlaşılabilir seviyede ve akıcıdır. Yıllardır bu eğitimi veren öğretim üyelerinin çoğunun İngilizce konuşmakla ilgili hiçbir problemi bulunmamaktadır. Öğrenciler de kısa sürede bu sisteme ayak uydurmaktadır.

Günümüzde çoğu tıp fakültesinin eski sistemi bırakıp geçmeye çalıştığı komite sistemi MÜTF’ün kurulduğu günden bu yana uyguladığı ve başarılı bir şekilde sürdürdüğü eğitim sistemidir. MÜTF bu alanda diğer tıp fakültelerine örnek teşkil etmektedir. Entegre sistem uygulanmaktadır. Komite sistemi uygulanmaktadır. Yılda 4-5 ders kurulu olmaktadır. Her ders kurulunun sonunda çoktan seçmeli tek bir sınav yapılmaktadır. Vize - Final sistemi uygulanmamaktadır. Sınav puanı modül notu, laboratuvar notu, pratik sınavlar ve yazılı sınav notunun toplamından oluşur. Çan eğrisi sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem sayesinde öğrenciler en adil notları almaktadırlar. Geçme notu 45 puandır. Sınıfın not ortalamasına çan eğrisi uygulandıktan sonra sınıfın ortalama notu hesaplanır. Ortalama notun altında kalan ancak 45'i geçen öğrenciler DC alarak geçmektedir. Sene sonunda 4.00 üzerinden 2.00 ortalaması olan öğrenci herhangi bir komiteden kalmış olsa bile sınıfı geçer. Üst sınıfta alttan komite alıp notunu yükseltme hakkı vardır. Ortalaması 4.00 üzerinden 3.00 ve daha fazla olan öğrenciler isterlerse bir üst sınıftan komite alabilmektedir. Bu sayede başarılı öğrenciler eğitimini daha kısa sürede tamamlayabilmektedir.

Amfi derslerinde devam zorunluluğu yoktur, yoklama alınmamaktadır. Laboratuvar derslerinde, Modüllerde, Pratik derslerinde, ICP kapsamındaki derslerde %80 devam zorunluluğu vardır.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunları aldıkları kaliteli eğitim sayesinde pratik bilgileri açısından da diğer tıp fakültelerinden daha başarılı olmaktadır. Kontenjanın düşük tutulması avantajı ile öğrenciler her türlü pratiği birebir uygulayıp öğrenme fırsatı yakalamaktadır. Diğer fakültelerden farklı olarak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn doktorları hastaların birebir sorumluluğunu almakta bu sayede hekimlik hayatına başladıklarında herhangi bir doktordan yardım alma ihtiyacı duymadan hekimlik mesleğini yerine getirebilmektedirler.

Modül Sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sistem Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesine(MÜTF) aittir. Modül dersleri Türkçe işlenmektedir. Modül sistemi öğrencilerin aktif katılımını sağlamak için yapılmıştır. Modül derslerinde öğrenciler küçük gruplara ayrılır. Küçük gruplar bir öğretim üyesinin gözetiminde çalışırlar. Modülde öğrencilere bir hasta öyküsü verilir. Öğrenciler bu öyküden yola çıkarak hastaya teşhis koymaya çalışırlar. Bu sırada beyin fırtınası yaparlar. Grubu öğrenciler arasından bir başkan yönetir. Öğretim üyesi gruba karışmaz sadece yönlendirir. Öğrenciler bilgilerinin yetersiz kaldığı yerlerde öğrenim hedefi belirleyerek bir sonraki modül dersinde öğrendiklerini paylaşırlar. Modül sistemi öğrencilerin yöneticilik ve grup çalışması yeteneklerinin gelişmesini sağlar. Modül sistemini öğrenciler arasındaki ilişkileri geliştirirken aynı zamanda öğretim üyeleri ve öğrenciler arasındaki ilişkiyi de pekiştirmektedir. Profesörler, Doçentler ve diğer öğretim üyeleri öğrencilerle samimi bir ortam çerçevesinde arkadaş gibi bu sistemi yürütmektedir. Öğrenciler ihtiyacı olduğunda öğretim üyelerinden yardım almakta çekinmemektedir.

Anatomi ve Kadavra Sayısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıp eğitiminde kadavra kullanımı önemli bir yer teşkil etmektedir. Türkiye'de kadavra bağışı az yapılmaktadır. Eğitim kurumlarının kadavra ihtiyacı az da olsa bağışlardan ve kimsesiz cesetlerin kadavra olarak kullanılmasıyla karşılanmaktadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi kadavra sayısı açısından Türkiye'de önde gelmekte, İstanbul'da ise 1. sıradadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi en fazla kadavra bağışı alan fakültedir. Öğrenci sayısının diğer tıp fakültelerine oranla az olması öğrencilerin anatomi eğitimini ve kadavra ile çalışma fırsatını arttırmaktadır. Öğrenci sayısının az olması sebebiyle kadavra başına düşen öğrenci sayısı da azdır. Bu sayede öğrenciler daha iyi bir anatomi eğitimi almaktadır. Marmara Tıp'ta öğrenciler küçük gruplar halinde anatomi eğitimi almakta ve bu gruplarda kadavra başına 10 öğrenci düşmektedir. Bu özelliği ile Türkiye'de en iyi durumda olan tıp fakültesidir.

Marmara Medical Journal[değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin bilimsel dergisidir. Öğrenci makalelerine de yer vermektedir. Öğrenciler bilimsel araştırmaları için başvuru yapıp araştırmalarının yayınlanmasını sağlayabilmektedir.

Mavi Dalga[değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin inisiyatifiyle çıkarılan kültür, bilim ve mizah içerikli dergidir. Kuruluşu 1980'li yıllara dayansa da okulun Haydarpaşa kampüsünden taşınmasıyla beraber çıkarılmayan bu derginin tekrar hayata döndürülmesi Nisan 2020 tarihini bulmuştur. Aktif olarak yayınlarına devam eden Mavi Dalga 14 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. pandemi döneminde mizahı ve kültürel yaşamı öğrencilere tekrar hatırlatmasıyla tekrar fakültenin büyük değerlerinden biri olmuştur. Çalışmalarını takip etmek için sosyal medyada @mavidalgadergi kullanıcı adıyla Twitter ve Instagram hesaplarını bulabilirsiniz.

Mavi Dalga dergisinin logosu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2022 Yılı Kontenjanı". 13 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2023. 
  2. ^ "İstanbul Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi". marmaraeah.saglik.gov.tr. 23 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  3. ^ "Başıbüyük Yerleşkesi Prof. Dr. Asaf ATASEVEN Ek Hizmet Binası". marmaraeah.saglik.gov.tr. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  4. ^ "Ana Sayfa | Mavi Dalga | Mavi Dalga". mavidalga.org. 11 Mart 2022. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  5. ^ Takımı, Marmara Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web. "Kulüpler | Tıp Fakültesi". Marmara Üniversitesi. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  6. ^ Takımı, Marmara Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web. "Tarihçe | Tıp Fakültesi". Marmara Üniversitesi. 21 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  7. ^ İstanbul İli Hastaneleri Organ ve Doku Nakil Merkezleri 8 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İstanbul Sağlık Müdürlüğü
  8. ^ "Türkiye'nin ilk mahkûma organ nakli". 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2014. 
  9. ^ "Akredite Eğitim". 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2023. 
  10. ^ "GHLO". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.