Mariupol Limanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mariupol Limanı

Mariupol Limanı
Konum
Ülke: Ukrayna
Yer: Mariupol, Donetsk
Detaylar
Açılış: 1889
Liman türü: Deniz limanı
İstatistikler
Web sitesi:


Mariupol Limanı veya Mariupol Deniz Limanı (Ukraynaca; Маріупольський морський порт ) Ukrayna'nın Mariupol şehrinde, Azak Denizi'ndeki Taganrog Körfezi'nde yer almaktadır. Liman, Ukrayna Deniz Limanları Otoritesi tarafından yönetilmektedir. Haziran 2022 itibarıyla Rus silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.

Limanın yanaşma hattı 3,9 km'dir (22 bağlama yeri). Derinlik, 9,75 metreye kadar inmektedir. Limana bir tren istasyonu olan "Mariupol-Port" hizmet vermektedir. Limanın demiryollarının toplam uzunluğu 27,1 km'dir. Karayolları limanın yanındadır.

Mariupol limanının 2016 yılında kargo cirosu 7,6 milyon tona ulaşırken, Mariupol limanının kapasitesi yılda 18,8 milyon tona ulaşmıştır.

Liman, Azak Denizi'nde sınıfının en büyük onarım tesisine sahiptir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mariupol limanının doğuşu, 19. yüzyılın ikinci yarısında sanayileşmiş Güney Rusya'nın hızlı gelişiminin bir parçasıydı. Kalmius Nehri'nin ağzındaki sığ iskele, filonun ve Donets havzasının (Donbas) madencilik ve metalurji endüstrisinin gelişim gereksinimlerini karşılamıyordu.

1886'da Zintseva balka (bölge) yakınındaki Mariupol'da bir derin su limanının inşasına başlandı.

Beş yıl olarak planlanan inşaat, sanayicilerin baskısıyla üç yılda tamamlandı.

2 Eylül 1889'da limanın setine kömür taşıyan 18 vagon (yaklaşık 2.000 pud) getirildi.

Rusya Demiryolları Bakanı ve Mariupol Valisi Kharazhaev'in huzurunda yapılan duanın ardından, 3 Eylül 1889'da Rusya Denizcilik ve Ticaret Derneği "Medveditsa"ya ait bir buharlı gemiye ilk yükleme başladı. Sonrasında gemi varış noktasına doğru yola çıktı.

Bu tarih limanın faaliyete geçme tarihi olarak kabul edilir. Limanın bölge ve ülke genelinde sanayinin gelişmesi açısından büyük önemi vardı.[1] 1867-1904 döneminde Mariupol Limanı, görev hacmi açısından Rusya'da askeri olmayan limanlar arasında üçüncü sıradaydı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rus kuvvetleri Mariupol'u aldı ve işgal etti.

Mariupol Kuşatması sırasında kapatılan limanın ardından 26 Mayıs 2022'de Rusya, deniz mayınlarının kaldırılmasının ardından limanı ticari gemilere yeniden açtı.[2]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Konstantinova Victoria, Lyman Igor, Ignatova Anastasiya.
  2. ^ "Russia says civil vessels may use Mariupol port, mine danger lifted". Reuters. 26 Mayıs 2022. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022.