İçeriğe atla

Marie Crous

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marie Crous
Doğum1620
Ölüm17. yy
MilliyetFransız
VatandaşlıkFransa
Kariyeri
DalıMatematik

Marie Crous (fl. 1641), Fransız bir matematikçiydi. İki yayınıyla tanınır: ondalık kesirler kullanarak aritmetiğin daha da geliştirilmesine katkıda bulunduğu 1636 tarihli bir çalışma ve 1641 tarihli pratik aritmetik kuralları ders kitabı. Fransa'da ondalık sistemin kullanılmasını 1636 gibi erken bir tarihte önermiştir.

Yaşamı ve çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Crous'un hayatı hakkında çok az şey bilinmektedir; doğum ve ölüm tarihleri de belirsizdir. Kendi ifadesine göre mütevazı bir kökenden geliyordu. Charlotte de Caumont La Force'un öğretmeniydi,[1] soylu bir Huguenot ailesinden gelen bir kızdı ve salonnière Madame de Combalet, Düşes d'Aiguillion, Kardinal Richelieu'nün yeğeninin himayesinden yararlandı.[2]

Crous, iki yayınıyla tanınmaya devam etmiştir:

  • 1636: Advis de Marie Crous aux filles exersantes l'arithmetique: sur les dixmes ou dixiesme du sieur Stevin. - ondalık sayılar üzerine Simon Stevin'in çalışmaları üzerine inşa edilen bir çalışma.
  • 1641: Abbrégé recherché de Marie Crous. Pour tirer la solution de toutes propositions d'aritmetique, dependantes des reigles y contenuës. - özellikle ticaret ve sanayide kullanılmak üzere aritmetik kurallarını içeren bir ders kitabı.
Marie Crous'un hamisi ve araştırmalarına sponsor olan Duchesse d'Aiguillon.

Crous'un çalışması, zamanının yaygın aritmetik kitaplarının ötesine geçmektedir. Advis, Simon Stevin'in De Thiende adlı çalışmasına dayanan ondalık kesirlerin bir sunumunu içerir. Stevin'in çalışmasından bir değişiklik getirmiştir: birimleri ondalık kısımdan ayırmak için bir nokta (şimdi birçok ülkede virgül) ve belirli bir konumun boş olduğunu belirtmek için sıfır. Abbrégé, mental aritmetikte kullanım da dahil olmak üzere aritmetik kurallarının bir incelemesidir.[2][3]

Crous, her iki kitabının birlikte kullanılması gerektiğini savunmaktadır. Crous, eserini “ilgi ya da zorunluluktan” aritmetik çalışmak isteyen kadınlar ve kızlar için bir çalışma materyali olarak sunmuştur. Advis, öğrencisi Charlotte de Caumont La Force'a ithaf edilmiştir. Abbrégé ise hamisi Madame de Combalet'e ithaf edilmiştir. Advis'in önsözünde, Fransa'da ondalık metrik ağırlık ve ölçü sisteminin getirilmesini önermiştir; bu on sekizinci yüzyılın sonuna kadar gerçekleşmeyecektir.

Marie Crous, halen nispeten bilinmemektedir. Matematikçi Olry Terquem Paris'te bir caddeye onun adının verilmemiş olmasından üzüntü duymuştur. Alphonse Rebière tarafından yazılan Les femmes dans la Science adlı kitapta yer almıştır. 2003 yılında Catherine Goldstein, XVII. yüzyılda Fransa'da matematik üzerine bir makalenin bir bölümünü ona ayırmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yazar Charlotte-Rose de Caumont de La Force (1654-1724) ile karıştırılmamalıdır.
  2. ^ a b Freedman, Jeri (15 Temmuz 2017). Women of the Scientific Revolution (İngilizce). The Rosen Publishing Group, Inc. ISBN 978-1-5081-7478-3. 
  3. ^ Wills, Hannah; Harrison, Sadie; Jones, Erika Lynn; Lawrence-Mackey, Farrah; Martin, Rebecca (6 Mart 2023). Women in the History of Science: A sourcebook (İngilizce). UCL Press. ISBN 978-1-80008-415-5. 11 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2024.