İçeriğe atla

Malakmiyeti Köprüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Malakmiyeti Köprüsü
Diğer ad(lar)Ahşap Köprü
Eski Köprü
GeçişEfeler Deresi
KonumCamili, Borçka, Artvin
TürüKemer köprü
MalzemeAhşap, moloz taş
Uzunluk15.5 m (ahşap kısım) 21 m (toplam)
Genişlik3.20 m
Açılış1995 (günümüzdeki köprü)
KullanımFaal
Geçiş ücretiBeleş

Malakmiyeti Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesindeki Camili köyünde konumlanmış bir ahşap köprüdür. Köprünün adı, Camili köyünün bir mahallesi olan Malakmiyet'ten türemiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülen ilk köprünün tarihi net olarak bilinmemektedir. Günümüzdeki köprü, eski köprünün yerine 1995 yılında köylüler tarafından yeniden benzer özelliklerde inşa edilmiştir. Eski köprüden farklı olarak taşıt trafiğine uygun hale gelmesi için yapımında çifte payanda ve demir kenetler kullanılmıştır.

Mimari özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Köprünün ahşap kısmının uzunluğu 15.50 m ve tabliye eni 3.20 m'dir. Köprünün toplam uzunluğu ise 21 metre civarındadır. Köprü, ahşap kirişler ve taş ayaklar arasında uzanan bir yapıya sahiptir. Yapının mimari özellikleri arasında ahşap kirişler üzerine inşa edilmiş beşik çatısı bulunur. Ahşap ve taş malzemelerin birleştirildiği köprü, dere üzerine uzatılan ahşap kirişlerle desteklenmiş ve yerel malzemeler kullanılarak yapılmıştır. Köprünün birleşim noktalarında çeşitli ahşap birleştirme teknikleri kullanılmıştır.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Köprü, yaklaşık 390 metre rakımlı Efeler Deresi'nin üzerindedir ve köyün mahallelerini birbirine bağlar. Köprü, kuzeybatıya bakan bir eğimli arazide konumlanmış olup, irtifai ve doğrusal olarak düz bir hat izleyen bir yapıya sahiptir. Yapının çatı ve taşıyıcı ahşap elemanları dere yatağındaki doğal kayalık üzerine oturmaktadır.[1]

Günümüzdeki durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Köprü, günümüzde bakımlı durumdadır ve ağır tonajlı araçlar hariç olmak üzere taşıt trafiğine hizmet vermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mehmet Sami Bayraktar (14 Eylül 2018). "Artvin Borçka Camili Ve Düzenli Köylerinde Geleneksel İki Ahşap Köprü". dergipark.org.tr. 15 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023.