İçeriğe atla

Maksiller ikinci azı dişi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maksiller ikinci azı dişi
Süt ve kalıcı maksiller ikinci azı dişi kırmızı ile işaretlenmiştir.
Tanımlayıcılar
Microsoft Academic2909960856 2781246722, 2909960856
FMA290271

Maksiller ikinci azı dişi ya da maksiller ikinci molar, maksiller birinci molarların distaline (yüzün orta hattından uzağa) ve maksiller üçüncü molarların meziyaline (yüzün orta hattına doğru) yerleşmiştir. Ancak bu yalnızca kalıcı dentisyonda doğrudur. Süt dişlerde, maksiller ikinci molar ağızdaki son molar diştir ve arkasında üçüncü molar bulunmaz. Bu moların işlevi de diğer molarlar gibi çiğnemenin önemli görevlerinden olan besini öğütmektir. Maksiller molarların dört adet tüberkülü vardır, bunların ikisi bukkalde (yanağa bakan taraf) ve ikisi de palatinalde (damağa bakan taraf) bulunur.

İşlevleri benzer olsa da süt ve kalıcı maksiller molarlar arasında ciddi farklar bulunur. Kalıcı maksiller molarların önünde sürmüş bir süt dişi bulunmaz. Adları molar olsa da, süt molar dişlerin ardından kalıcı premolar dişler gelir. Süt maksiller ikinci molar diş oblik sırta sahip olma ihtimali en yüksek süt dişidir.

Üniversal numaralandırma sisteminde, süt maksiller ikinci molarlar büyük harflerler gösterilir. Sağ süt maksiller ikinci molar, "A" ile, soldaki ise, "J" harfi ile ifade edilir. Uluslararası numaralandırma sistemi, Türkiye'de de kullandığımız, farklı bir sistemdir. Bu sistemde, sağ süt maksiller ikinci molar "55" ve soldaki ise "65" ile gösterilir.

Üniversal numaralandırma sisteminde, kalıcı maksiller ikinci molarlar sayı ile gösterilir. Sağ kalıcı maksiller ikinci molar "2" ve soldaki ise "15" ile ifade edilir. Palmer numaralandırma yönteminde, dişin hangi çeyrekte olduğunu gösteren bir sembol ile bir sayı kullanılır. Bu diş için sol ve sağ ikinci molarlar aynı sayıyla "7" ile gösterilir. Ama sağ taraftaki gösterilirken sayının altına "┘" sembolü konulurken soldakinin altına "└" sembolü konulur. Uluslararası numaralandırma sistemi, Türkiye'de kullanılan, bu iki sistemden de farklı olup sağ kalıcı maksiller ikinci molar "17", soldaki ise "27" ile ifade edilir.

  • Ash, Major M. and Stanley J. Nelson, 2003. Wheeler's Dental Anatomy, Physiology, and Occlusion. 8th edition.