Mahabalipuram'daki Anıtlar Grubu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mahabalipuram'daki Anıtlar Grubu
UNESCO Dünya Mirası
Bhima ve Dharma Raja Rathaları
Konum Hindistan
KriterKültürel: i, ii, iii, vi
Referans249
Tescil1984 (8. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Mahabalipuram'daki Anıtlar Grubu, Hindistan'ın Tamil Nadu Eyaletinin, Kancheepuram bölgesinde, Bengal Körfezi'nin Coromandel Sahili'nde bulunan bir anıt kompleksidir.

Chennai yakınlarında bulunur. Dünyadaki en büyük açık hava kaya kabartması da dahil olmak üzere yaklaşık 40 kutsal alana sahip olan Mahabalipuram, 1984'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.[1] Bu Pallava Dönemi siteleri arasında Pancha Rathas of Dharmaraja Ratha, Arjuna Ratha, Bhima Ratha, Draupadi Ratha, Nakula Sahadeva Ratha ve ayrıca Ganesha Ratha; Varaha Mağara Tapınağı dahil birçok Mahabalipuram Mağara Tapınağı, Krishna Mağara Tapınağı, Mahishasuramardini Mandapa, Panchapandava Mağara Tapınağı; Sahil Tapınağı'nı da içeren yapısal tapınaklar ve Olakkannesvara Tapınağı; ve dünyadaki açık hava bazlı en büyük kaya kabartması olan Ganj'ın İnişi bulunmaktadır.[1][2] Mahabalipuram mimari ihtişamı ile meşhurdur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Group of Monuments at Mahabalipuram". UNESCO.org. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2012. 
  2. ^ "Advisory body evaluation" (PDF). UNESCO.org. 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ekim 2012.