Madagaskar tıslayan hamamböceği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Madagaskar tıslayan hamamböceği (Gromphadorhina portentosa ), olgunlaştığında 5 ila 7,5 santimetre (2 ila 3 inç) ulaşan en büyük hamamböceği türlerinden biridir. Afrika kıyılarında yaşıyor olup Madagaskar'a özgüdür.[1]

Madagaskar tıslayan hamam böceği
Bir Madagaskar tıslayan hamam böceği dişisi
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Tür: Gromphadorhina portentosa
G. portentosa'nın büyüme aşamaları

Çoğu hamamböceğinin aksine kanatsızdırlar; "Tıslama" sesi (havanın vücutlarından dışarı atılması), uçamadıkları ve kolayca yakalandıkları için potansiyel yırtıcıları korkutmak ve çiftleşme ritüelinin bir parçası olarak kullanılır.[2]

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Madagaskar tıslayan hamamböcekleri Hollywood filmlerinde, özellikle Bug'da (1975), bacaklarını birbirine sürterek yangın çıkarabilen hamamböcekleri olarak ve Damnation Alley'de (1977) nükleer savaş sonrası mutant zırhla kaplanmış "katil" hamamböcekleri olarak öne çıkıyorlar.

Yumurta bıraktığı bir an

Madagaskar'da tıslayan bir hamamböceği, sanatçı Garnet Hertz tarafından mobil bir robotik sanat eserinin sürücüsü olarak kullanıldı.[3]

Bunlar, realite televizyon dizisi Fear Factor'da sıklıkla kullanıldı; 2002'deki dizinin ünlülerin yardım için yarıştığı bir bölümünde, sunucu Joe Rogan, Days of Our Lives'ın yarışmacısı Alison Sweeney ile yapılan bir bahis kapsamında bir tane yemişti. bir gösteri sırasında paniğe kapıldıktan sonra Rogan'ın " Fear Factor tarihindeki en büyük çılgınlık" olarak tanımladığı şeyi yaşadı. Gösteri hayır amaçlı olduğu için normalde elenecekti, ancak 3 solucan yerse ne olursa olsun son gösteriye geçmesine karar verildi. Ayrıca Rogan bahsin bir parçası olarak hamamböceği yiyecekti.

Bu böcekler 1997'de Siyah Giyen Adamlar filminde de yer aldı. Bu daha sonra Team America: World Police (2004) komedisinde parodisi yapıldı; burada Kim Jong-il'in kuklasının ölümünden sonra bir hamamböceği ortaya çıkıyor, küçük bir uzay gemisine giriyor ve uçup gidiyor.

2011'den bu yana [4] Bronx Hayvanat Bahçesi, Sevgililer Günü temalı bir hamamböceği adlandırma ve hediye programı düzenlemektedir [5] Toplanan fonlar, hayvanat bahçesinin kâr amacı gütmeyen ana kuruluşu olan Yaban Hayatı Koruma Derneği'ne bağışlanıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Madagascar Hissing Cockroach | Department of Entomology". entomology.unl.edu. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  2. ^ "Madagascar Hissing Cockroach | National Geographic". Animals (İngilizce). 11 Kasım 2010. 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  3. ^ "Cockroach Controlled Mobile Robot – Garnet Hertz". Conceptlab.com. 30 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2011. 
  4. ^ Williams, Austin (20 Ocak 2020). "Hiss from a rose: Bronx Zoo lets you name a roach after loved one (or unloved one) for Valentine's Day". FOX TV Digital Team (İngilizce). 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  5. ^ "Name a Roach - Bronx Zoo". bronxzoo.com. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2016.