Ma Yuan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ma Yuan
Ma Yuan
Doğum1160'lar
Çin
Ölüm1225
MilliyetÇin
MeslekRessam
Önemli eser(ler)Dans etmek ve şarkı söylemek İlkbaharda bir dağ yolunda yürümek
İlkbaharda Dağ Yolunda Yürümek

Ma Yuan (Çince: 馬遠; pinyin: Mǎ Yuǎn; 1160'lar-1225), Güney Song Hanedanı döneminde yaşamış Çinli bir ressamdı. Çalışmaları, Xia Gui'ninkiyle birlikte, sözde Ma-Xia resim okulunun temelini oluşturdu ve dönemin en iyileri arasında kabul edilmektedir. Eserleri hem Zhe okulunun Çinli sanatçılarına hem de ilk Japon ressamlar Shūbun ve Sesshū'ye ilham verdi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ma Yuan, Qiantang'da (şimdilerde Hangzhou, Zhejiang) ressamlar olan bir ailede doğdu. 12. yüzyılın başlarında, büyük büyükbabası Kuzey Song hanedanında ressam olarak görev aldı ve aynı zamanda büyükbabası ve babası da aynı pozisyonu Güney Song hanedanında aldı. 1189'dan biraz sonra, Ma Yuan aynı pozisyonu İmparator Guangzong hizmetinde aldı. Hanedandaki yüksek şöhretten açıkça zevk aldı ve İmparator Ningzong'un favorilerinden biriydi. 1225'te öldü. Oğlu Ma Lin, beklemedeki ressam rütbesine kadar ulaştı ve ailedeki son ressamdı[1][2].

Dans Etmek ve Şarkı Söylemek (Çiftçiler İşten Dönüyor)

Çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ma, çok yönlü bir ressam olmasına rağmen, günümüzde genellikle manzara resimleriyle tanınır. Teknik olarak, birçok çağdaşı gibi, başlangıçta Li Tang'tan esinlenmiştir. Sonunda Ma, belirgin dekoratif unsurlarla kişisel bir tarz geliştirdi ("çam ağaçları [...] demir tel gibi güçlü", çağdaş bir kaynakta anlatıldığı gibi). Birçok resmin karakteristik bir özelliği, gerçek konuların bir köşeye veya bir tarafa itildiği, diğer kısmının aşağı yukarı boş bırakıldığı "bir köşe" kompozisyonudur.

Manzara resimlerinin yanı sıra, Ma'nın günümüze ulaşan eserleri arasında birçok farklı türde eser bulunmaktadır. Bunlar arasında bir dizi narin çiçek tablosu (Taipei Ulusal Saray Müzesi), su ve dağların resimleri (Pekin Saray Müzesi), bazı Zen ustalarının resimleri (Kyoto'daki Tenryū-ji'de iki adet), vb. yer almaktadır. Ma Yuan'a atfedilebilecek birçok albüm yaprağı günümüze ulaşmıştır, ancak Ma'nın dönemindeki popülaritesi, birçok ressamın tarzını taklit etmesine yol açtığından, bunların birkaçı dışındakiler için Ma'nın yazarlığı tartışmalıdır. İlkbaharda Dağ Yolunda Yürümek (Ulusal Saray Müzesi), güvenilir atfı olan albüm yaprakları arasındadır, ayrıca Boston Güzel Sanatlar Müzesi koleksiyonundaki iki yaprak ve Cleveland, Ohio'daki Perry Ailesi Koleksiyonu'ndaki bir yaprak da vardır. Bir grup el yazması da günümüze ulaşmıştır, bunlar arasında Cincinnati Sanat Müzesi koleksiyonundaki en önemli eserlerden biri olan Shangshan'ın Dört Bilgesi bulunmaktadır. Çin'deki bilim ve teknoloji tarihinde, Ma Yuan'ın, bir balıkçı makarasını sanat eserinde tasvir eden ilk kişi olarak hatırlanır (yani, Kışlık Bir Gölde Balıkçı adlı resminde)[1][2].

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Ronald Ossory Dunlop (1954). Landscape Painting: Ma Yuan to Picasso (İngilizce). Michigan Üniversitesi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b Stephen Little. Taoism and the Arts of China (İngilizce). Chicago: Art Institute of Chicago. s. 160. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]