Maçka Palas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maçka Palas (Ekim 2021)

Maçka Palas, İstanbul'un Şişli ilçesinin Nişantaşı semtinde bulunan üst katları otel, giriş katı mağaza olarak kullanılan bir binadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Maçka Palas, 1922 yılında zengin İtalyan tüccar Vincenzo Caivano tarafından tam karşısında bulunan İtalyan Elçiliğinin çalışanlarına kiralamak umuduyla İtalyan asıllı Mimar Giulio Mongeri'ye inşa ettirmiştir. Ancak elçilik Ankara'ya taşınınca planı gerçekleşmemiştir. 1849 yılında İstanbul'a göçen İtalyan Levanten bir ailenin torunu olan Mongeri, Maçka Palas'ı yaparken Brera Akademisi'nden mezun olduğu Milano saraylarından etkilendi. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı olarak tanımlanan mimarinin öncü mimarlarından Mongeri'nin inşa ettiği Maçka Palas, yapıldığı dönemde teras olarak kullanılan bölüm ile birlikte sekiz kattan oluşuyor ve içinde 68 daire ve 0 işyeri bulunuyordu.

Romancı Kerime Nadir ailesi ile uzun yıllar Maçka Palas'ın sakinlerindendi. Ünlü şair-i azam Abdülhak Hamid Tarhan, 5 Kasım 1925'ten öldüğü güne kadar Maçka Palas'ın 4. kapıda 6 numaralı dairede kiracı olarak sevgili karısı Lüsyen Hanım ile oturmuş, edebi toplantılar düzenlemişti. Türkiye'nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, muhalefette olduğu dönemde Maçka Palas'ta yaşayan oğlu Turgut'u sık sık ziyaret ederdi. Dönemin ünlü sporcularından, Berlin Kaplanı lakaplı spor yazarı Turgay Şeren, İstiklâl Marşı'nın bestecisi Zeki Üngör, ilk spor spikeri Sait Çelebi, Prens Reşit Benayat, İttihat ve Terakki'nin Maliye Nazırı ve Galatasaray Lisesi öğretmenlerinden Tahir Erer, İngiliz Warrington ailesi, Maçka Palas'ın ünlü konukları arasındaydı. Ayrıca 1940'lı yıllarda Almanya'da felsefe doktorası yapmış olan Safiye Erol'un dairesi salı toplantılarıyla meşhurdu.

Caivano, 1967 yılında hayatını kaybedince Maçka Palas'ın mülkiyeti oğlu Achille Caivano'ya geçti. Caivano, babası kadar binayla ilgilenmeyince bina eski ihtişamını kaybetmeye başladı. Öyle ki, alt katlarında mağazalar açılmaya başlandı. Necmi Rıza Çiçekçilik, İstasyon Sanatevi ve Kuaför Cemal Şenelmas bunların arasında yer aldı.

Bugün Armani ve Gucci mağazalarına ev sahipliği yapan tarihi Maçka Palas, 1994'te binayı satın alan Doğuş Holding tarafından 2008 yılında lüks bir butik otel haline dönüştürüldü.