MOL Programı
NASA İnsanlı Yörünge Laboratuvarı, (ing: Manned Orbiting Laboratory, (MOL)) veya MOL Programı, başlangıçta ABD Hava Kuvvetleri'nin uzay programının bir parçası olması için tasarlanan ama hayata geçirilmeyen bir uzay laboratuvarı tasarısıydı.[1]
Uzay ortamındaki askeri görevlerde kullanılmak için geliştirilmesi düşünülen bir platform olarak laboratuvar 10 Aralık 1963 tarihinde kamuoyuna ilan edilmişti. MOL Programı için kullanılacak tek modüllü bir laboratuvar tasarlanıp öncülü geliştirildi. İlk zamanlarda projeler için NASA'ya keşif amaçlı kullanılan insanlı uzay istasyonları geliştirildi. MOL Programı için yüklenici Douglas şirketi oldu. NASA'nın Gemini aracına benzeyen donanımda birkaç değişiklik yapıldı ve ısı kalkanı ile dairesel bir kapak eklenerek uzay aracı ve laboratuvar arasında geçişe izin verecek şekilde tasarlandı.
Program 1969'da iptal edildi. Proje ile ilgili yapılan araştırmalarda Boeing X-20 Dyna-Soar askeri keşif uzay gemisi projesi iptal edildi. 1970'lerde Sovyetler Birliği tarafından da birçok Almaz askeri uzay istasyonu fırlatıldı. Hedefleri NASA programının çok benzeri idi ama onların da 1977'de askeri programı iptal edildi.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "MOL" (HTML) (İngilizce). Encyclopedia Astronautica, astronautix.com. 11 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2013.
- NASA arşivinde bulunan MOL5 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. hakkında bir belge
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- NASA Technical Reports Server (NTRS)14 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.