İçeriğe atla

Müge Oskay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Müge Oskay
Doğum1987
İstanbul, Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikal Tiyatro bölümü
İstanbul Üniversitesi'nin Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü
MeslekOyun yazarı ·
Ödüller26. Afife Tiyatro Ödülleri Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü
Erhan Gökgücü Oyun Yazarlığı Yarışması Büyük Ödülü

Müge Oskay (d. 1987, İstanbul) Türk oyun yazarı.

Çarpışma adlı tek kişilik oyunu İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sergilenmiş ve 26. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne değer görülmüştür.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1987 yılında İstanbul'da doğdu.[1] Çocukluğunda İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Çocuk Oyuncu Birimi’ne girdi. İstanbul Devlet Konservatuarı'nın Piyano bölümünde eğitim gördü.[2] İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın Müzikal Tiyatro bölümünde ve İstanbul Üniversitesi'nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim gördü.Yurtdışında oyunculuk, komedi, müzikal dramatik yazarlık alanlarında çeşitli eğitimlere katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen Yaratıcı Yazarlık Atölyesine katılarak Murat Gülsoy'un öğrencisi oldu.[1] Varlık, Kitap-lık gibi edebiyat dergilerinde ve seçkilerde öyküleri yayımlandı.

Yaşamın Stokholm'de sürdüren sanatçının, 2022'de Stokholm'de Nobel Ödülleri Konseri'ne gittiği gece sahnedeki perküsyoncuyu izlemesi, Çarpışma adlı oyunu için esin verdi.[3] Aile ilişkileriyle ve kendi iç dünyasıyla derdi olan bir müzisyenin bir senfoni orkestrası konserinde müziğin peşide sürüklenişini ve iç dünyasını anlattığı tek kişilik "Çarpışma” oyunu İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi.[4] Oskay bu oyunla 2023'te Erhan Gökgücü Sanat Derneği'nin düzenlediği Erhan Gökgücü Oyun Yazarlığı Yarışması Büyük Ödülü'nü kazandı.[5] Aynı yıl "Sinyal Yok" isimli oyunu, Nilüfer Kent Tiyatrosu Oyun Yazma Programına seçildi. Çarpışma adlı oyunu, 26. Afife Tiyatro Ödülleri’nde, ilk defa o sene sergilenmiş en başarılı yerli oyunun yazarına verilen Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne değer görüldü.[6]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Erhan Gökgücü Oyun Yazarlığı Yarışması Büyük Ödülü, Çarpışma Oyunu ile
  • 26. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü, Çarpışma Oyunu ile.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Öykü: Sylvia | Müge Oskay". Edebiyathaber.net. 23 Ağustos 2018. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  2. ^ "Müge Oskay". tiyatrolar.com.tr. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  3. ^ Ekici, Faruk (22 Haziran 2024). "Nobel Ödüllü yazar Annie Ernaux'u beklerken, perküsyoncu ile tanıştı; yazdığı oyunla Afife ödülünü kazandı!". T24. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  4. ^ Çuhadar, Bahar (12 Haziran 2024). "Çarpışma: Orkestranın En Sessiz Üyesiyle Tanışın!". Mimesis Sahne Sanatları Portali. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  5. ^ "Erhan Gökgücü Oyun Yazarlığı Yarışması'nı kazananlar belli oldu". Edebiyat Haber. 14 Mart 2023. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  6. ^ "Tiyatronun ödül gecesi". Hürriyet. 13 Haziran 2024. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024.