Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İstanbul Devlet Konservatuvarı sayfasından yönlendirildi)
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı
Kuruluş1970
BağlılıkMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
DekanProf. Dr. Kıvılcım Yıldız Acar
KonumDolmabahçe,Beşiktaş, İstanbul
Web sitesiResmî site

İstanbul Devlet Konservatuvarı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı müzik ve sahne sanatları okuludur. İlkokul, ortaokul, lise, lisans ve lisansüstü düzeylerinde tam zamanlı ve yarı zamanlı eğitim vermektedir.

Lisans ve lisansüstü programları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Devlet Konservatuvarı, 1970 yılında TC Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuştur. 1982 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlanmıştır. Böylece İstanbul Devlet Konservatuvarı 1982-1983 öğretim yılına Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İstanbul Devlet Konservatuvarı adıyla eğitim vermeye başlamıştır. 1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlanmıştır. 1986 yılında Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi’ne taşınmış, burada eğitim vermeye başlamıştır.

2001 yılında Avrupa Konservatuvarlar Birliği'ne (Association of Européenne de Conservatoires, Akadémies de Musique et Musikhochschulen) aktif üye olarak kabul edilmiştir.[1]

Beşiktaş yerleşkesinin tahliye istemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak : Yandex
İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi'nde bulunan yerleşkesi

1985 yılında İstanbul Devlet Konservatuvarı'na tahsis edilen Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi'nin, Haziran 2018'de TBMM Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı tarafından konservatuvara gönderilen bir yazı ile tahliye edilmesi istendi. Dönemin MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, "Bu keyfiliği kabul edemeyiz. Siyasiler orayı çok istiyorsa bize yer göstersin. Orası Türkiye'nin en çağdaş eğitim kurumlarından birisi. Binadan çıkmayacağız gelsinler kapımıza dayansınlar." diyerek tepki gösterdi.[2] TBMM Milli Saraylar İdare Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Dolmabahçe Sarayı'nın daha önce farklı kurumlara tahsis edilip amacı dışında kullanılan ve orijinal yapısı kullanımdan dolayı zarar gören diğer tarihi binaları gibi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı tarafından kullanılan Baltacılar Dairesi'nin tahsisinin de, TBMM Başkanlık Divanı'nın 9 Mart 2017 tarih ve 33 sayılı kararıyla iptal edildiği ve bu kararın konservatuvara tebliğ edildiği aktarıldı.[3] Change.org'da başlatılan "Binamıza Dokunma" kampanyasının 24 saatte 110 bin imzaya ulaşmasının ardından 23 Haziran 2018 tarihinde TBMM Meclis Başkanlığı'ndan yapılan açıklama ile tahliye tarihinin ertelendiği duyuruldu.[4]

19 Ekim 2020 tarihinde MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, 12. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensibi ile Dolmabahçe Sarayı'nın karşısında bulunan, TC Milli Savunma Bakanlığı'na ait, Beşiktaş İnzibat Karakolu Bölük Komutanlığı tarafından kullanılan bir arazinin İstanbul Devlet Konservatuvarı'na tahsis edildiğini açıkladı.[5]

Eğitim vermiş tanınmış kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim görmüş tanınmış kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "msgsu.edu.tr". www.msgsu.edu.tr. 12 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Mimar Sinan'a Tahliye Şoku". Sözcü. 21 Haziran 2018. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Milli Saraylardan Baltacılar Dairesi Açıklaması". Anadolu Ajansı. 22 Haziran 2018. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Mimar Sinan'ın tahliye tarihi ertelendi". Hürriyet. 23 Haziran 2018. 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 
  5. ^ "MSGSÜ konservatuvarı taşınıyor". SoL. 20 Ekim 2020. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021.