İçeriğe atla

Luxeuil Manastırı

Koordinatlar: 47°48′59″K 6°22′53″D / 47.81639°K 6.38139°D / 47.81639; 6.38139
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Luxeuil Manastırı

Luxeuil Manastırı (Fransızca telaffuz: [lyksœj]), Franche-Comté'deki en eski ve iyi bilinen manastırlardan biriydi ve şu anda Franche-Comté'nin Haute-Saône ilinde bulunan bölgede yer almaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Columbanus[değiştir | kaynağı değiştir]

Manastır, 590 civarında İrlandalı misyoner Aziz Columbanus tarafından kurulmuştur.[1] Topluluğu için daha kalıcı bir yer arayan Columbanus, yaklaşık iyi tahkim edilmiş bir Gallo-Romen yerleşimi olan Luxovium'un kalıntılarını seçti. Roma İmparatorluğu kasabası 451 yılında Attila tarafından yağmalanmıştı ve artık terk edilmiş alanı kaplayan yoğun ağaçlıklarla kaplıydı, ancak yer hala vadide bulunan termal banyoların avantajına sahipti (Columbanus'un erken dönem biyografi yazarı Bobbiolu Jonas "alışılmadık bir ustalıkla inşa edilmiş" diye yazmıştır). Jonas ayrıca şöyle tarif etmiştir: "Orada taş imgeler, putperestlerin zamanında acınası bir kült ve profan eski ritüellerle onurlandırılan yakınlardaki ormanları dolduruyordu".[2][3]

Moro, Viking ve Macar Akınları[değiştir | kaynağı değiştir]

732 civarında, Endülüs valisi Abdul Rahman Al Ghafiqi'nin komutasındaki bir Moro baskın ekibi, Arles'ten Burgonya'nın derinliklerine kadar ilerleyerek Luxeuil'ü kısa bir süre ele geçirdi ve Abbot Mellinus da dahil olmak üzere topluluğun çoğunu katletti. Az sayıda kurtulanlar manastırı yeniden inşa etti. 816 yılında, on sekizinci başrahip Aziz Ansegisus'un reformcu yönetimi altında, İmparator I. Louis manastırın tüzüklerini yeniledi, kiliseyi ve manastır binalarını restore etti ve disiplini yeniden düzenledi. Manastır ve etrafındaki küçük kasaba, yaklaşık 886 yılında Vikingler tarafından harap edildi. 917 yılında Macarlar tarafından yağmalandı.[4]

Fransız devrimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız Devrimi'nde keşişler dağıldı. Manastırın çoğu yeri modern kasaba tarafından inşa edilmiştir, ancak 14. yüzyılda inşa edilen Gotik kilise yıkılmamıştır. 1901'deki "Birlik Yasaları"na kadar Besançon piskoposluğu için bir seminer yapılması için kullanılmıştır.

Manastır, hâlâ varlığını sürdürmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Baumont, Henri (1896). Étude historique sur l'abbaye de Luxeuil (590-1790). 
  2. ^ Ibi imaginum lapidearum densitas vicina saltus densabat, quas cultu miserabili rituque profano vetusta Paganorum tempora honorabant [1].
  3. ^ ut, ubi olim prophano ritu veteres coluerunt fana, ibi Christi figerentur arae et erigerentur vexilla, habitaculum Deo militantium, quo adversus aërias potestates dimicarent superni Regis tirones [2].
  4. ^ Victor Spinei, The Great Migrations in the East and South East of Europe from the Ninth to the Thirteenth Century (Romanian Cultural Institute, Center for Transylvanian Studies, 2003), p. 74.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]