Oberkommando der Luftwaffe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lutwaffe yüksek komutanlığı sayfasından yönlendirildi)
Hava Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı
Oberkommando der Luftwaffe
1938-1940 arası kullanılan fors
Etkin26 Şubat 1935–23 Mayıs 1945
Ülke Almanya
BağlılıkOberkommando der Wehrmacht (Silahlı kuvvetler yüksek komutanlığı)
SınıfıHava Kuvvetleri

Hava Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı (Almanca: Luftwaffe'den der Oberkommando), Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri Luftwaffe'nin yüksek komutanlığıydı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Luftwaffe, Reich bakanı ve Hava Kuvvetleri Başkomutanı (Almanca: Oberbefehlshaber der Luftwaffe) Hermann Göring tarafından yönetilen geniş ve çeşitli bir yapıda organize edildi. Havacılık Bakanlığı (Reichsluftfahrtministerium) aracılığıyla Göring, Almanya'da hem sivil hem de askeri havacılığın tüm yönlerini kontrol etti. Bu örgüt, Almanya'nın İspanya İç Savaşı'na katılımından önceki barış zamanında kurulmuştur.[1]

1937'nin başlarında Göring, Reich Hava Bakanlığı'nın askeri ve sivil şubeler olarak yeniden düzenlendiğini duyurdu. Askeri şube, komutanlığı ve genelkurmayıyla birlikte Hava Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı (Oberkommando der Luftwaffe) tarafından yönetilecekti. Ancak, ordunun sivil havacılıktan ayrılması eksik ve parçalıydı. Askeri şubenin bazı bölümleri Hava Kuvvetleri Genel Müfettişi Mareşal (Generalfeldmarschall) Erhard Milch'in kontrolüne bırakıldı.

Bunlar:

  • Merkez Şube
  • Genel Hava Ofisi
  • Tüm müfettişler[2]

Bu oluşumun nedenleri, öncelikle, Parti'den olumlu ilgi gören Milch'i zayıflatmaktı. Bununla birlikte, yıl içinde ve 1938'in başlarında, Göring, Milch'in ve Genelkurmay'ın kontrolündeki üç şubeyi kaldırarak ve onları doğrudan kendi kontrolü altına alarak organizasyon yapısını tekrar değiştirdi.

Bunlar:

Değişiklikten sonra bu ofisler Hava Bakanlığı'nda ek güç merkezleri haline geldi ve üst Hava Kuvvetleri organizasyonunu daha da parçaladı. Aynı zamanda önemli fonksiyonel alanları da işlevsizleştirildi.[2]

Komutanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama Resim İsim Başlama tarihi Bitiş tarihi Görev süresi Referans
1 Hermann Göring 1 Mart 1935 24 Nisan 1945 10 yıl, 54 gün
2 Robert Ritter von Greim 26 Nisan 1945 8 Mayıs 1945 12 gün [3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Caldwell & Muller 2007, ss. 144–145.
  2. ^ a b Mitcham Jr. 2007, ss. 21–22.
  3. ^ Joachimstahaler 1999, ss. 116–117.