Luftwaffenhelfer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hitler Gençliği mensubu gençler ekolokasyon yönetiyor, 1943
Uçaksavar projektörü mürettebatı olarak Hitler Gençliği mensupları (1927 doğumlu Luftwaffenhelfer'lar)
2cm uçaksavar ile Hitler Gençliği (1927 doğumlu Flakhelfer'lar) Berlin-Gesundbrenn Uçaksavar Kulesi'nde, 1943

Luftwaffenhelfer, ayrıca Flakhelfer olarak da bilinir, 2. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin yardımcı sınıflarına mensup herhangi bir personeldi. Bu terimler genelde çocuk askerler için kullanılıyordu.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Luftwaffenhelfer (kelimenin tam anlamıyla, "hava kuvvetleri yardımcıları") Kriegshilfseinsatz der Jugend bei der Luftwaffe (Hava Kuvvetleri'nde Genç Savaş Yardımcısı Hizmeti) kararnamesini takiben 22 Ocak 1943'te kuruldu. Emir, tüm okul sınıflarından 1926-1927 doğumlu tüm erkek öğrencileri bir askerî birliğe almaya çağırıyordu. Çocuklar Hitler Gençliği ve Luftwaffe mensupları tarafından denetleniyordu. Askere alım daha sonra 1928 ve 1929 doğumluları da kapsayacak şekilde genişletildi. Eğitim, Hitler Gençliği'nin ideolojik doktrinizasyonunu, askeri görevleri ve genelde gerçek bir öğretmen tarafından verilen normal okul müfredatının sınırlı biçimde sürdürülmesini içeriyordu.
Resmi terim Luftwaffenhelfer iken terim daha çok "Flakhelfer" (Dişil Hali:Flakhelferin) olarak kullanılıyordu. 1926-1929 doğumlular genellikle "Flakhelfer Kuşağı" olarak anılırdı. Alman kültüründe bu kalıp, o kuşağın keskin ve kolektif biçimde topyekûn savaşın sıkıntıları etkisinde sıradan bir ergenlik hayatından koparılıp sıkı askerî hizmete ve aşırı tehlikeye yollanışlarıyla ilişkilendirilir, savaşın son safhasında uçaksavar bataryaları Müttefik uçaklarının öncelikli hedefi haline gelmişti.
Ağustos 1944'te tüm departmanlardan 660.000 düzenli erkek asker ve 450.000 yardımcı kadın (uçaksavar personeli) "yardımcı uçaksavar savunması" dahilinde Luftwaffe'yle hizmet verdi. Kızların büyük çoğunluğu Alman Kız Birliği'nden geliyordu fakat resmen Wehrmacht'a katılmaları zorunluydu çünkü Alman Kız Birliği mensuplarının silahlı hizmet vermesi yasaktı. 1945'te "Flakhelferinnen" ve diğer kadın yardımcılara kendilerini savunmak için silah taşıma izni verildi ve bu konuda eğitildi.

Letonya'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 1944'te Almanlar hepsi hava savunma yardımcıları olarak kullanılmak üzere yaşları 14 ve 16 arasında değişen 7000 erkek çocuğunu ve 400 kız çocuğunu askere alma talebinde bulundu. Fakat Litvanya'nın öz yönetimi bu talebi reddetti ve yalnızca gençlerin gönüllü olmaya çağrılmasına rıza gösterdi. Haziran ve Temmuz aylarında Doğu Cephesi'ndeki durum kötüleşince öz yönetim, 1927 ve 1928 doğumlu erkek çocuklarının askere alınmasına ikna oldu. 29 Temmuz'dan 9 Eylül'e kadar 525'i gönüllülerden oluşan 4.139 çocuk silah altına alındı.[1]

Ünlü Mensupları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mangulis, V. Latvia in the Wars of the 20th Century. Chapter IX July 1941 to May 8, 1945 14 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Historia.lv.