Liyosel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tencel'le yapılmış bir ceketin etiketi

Liyosel rejenere selülozik lif olarak odun hamurundan üretilmiştir.İlk kez 1987'de Courtaulds Fiber Fabrikasınca (UK) deneme işletmesi S25'te üretilmiştir.

Federal Ticaret Kurumu Liyosel'i şöyle tanımlamıştır; "Organik çözgenin dönüştürülmesi yöntemiyle elde edilmiş selüloz lifidir". kurum Liyoseli rayon'ın alt kategorisi olarak ele almıştır.

Liyosel lifi birçok giyim ürününde kullanılmaktadır örnek olarak kot, pantolon ve ceket verilebilir.

Ana özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Liyosel tüketicilerin hayatına 1991'de girdi ve rayon'un bir çeşidi olarak satılmaya başlandı. Liyosel yapısı bozulmuş selülozdan üretilmiştir. Liyosel diğer selülozik liflerin yapılarıyla (pamuk, keten, hasır ve rayon) birçok ortak özelliğe sahiptir. Liyosel liflerinin başlıca özellikleri arasında yumuşak, emici özelliklerinin yanı sıra kuru veya nemli olduğu farketmeksizin güçlülüğünden ödün vermez ve buruşmaz. Makinada, elde ve kuru temizlemeyle temizlenebilir. Kaplanması kolaydır ve istenilen her renge kolaylıkla boyanabilir. Liyosel ayrıca süet,deri ve ipek[1] yerinede kullanılabilir.

Üretim yöntemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Liyosel çözerek spinleme yöntemi ile üretilir. Ağaç hamuru N-Metilmorfolin N-oksit içinde çözülür bu çözeltiye de "macun" adı verilir. Bu çözelti birlieştiricide birleştirilerek tek fibere dönüştürülür. Liyosel fiberlerine (liflerine) dönüşümden sonra yıkanır ve kimyasal maddeler ile kaplanır, arılaştırılır. (Kadolph, Sara, and Anna Langford. Textiles:Ninth Edition. Prentice Hall. 2002.)İkincil ürünleri çıktığından beri liyosel artık çevre dostu olarak anılmaktadır. Buna karşın azımsanmayacak enerji tüketimi ve petrol kaynaklı çözeltisi liyoselin yarar yitimi (dezavantajıdır).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "FiberSource". 7 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2010.