Alpaka lifi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alpaka yünü
Alpaka yününden yapılmış iplikler
Alpaka yününden yapılma bir atkı.

Alpaka lifi, alpakalardan elde edilen doğal bir lif türüdür . İki farklı alpaka lifi türü vardır. En yaygın lif türü bir Alpaka çeşiti olan Huacaya'dan gelir. Huacaya lifi "kabarık" görünmesi nedeniyle koyun yününe benzer. İkinci alpaka türü ise Suri'dir. Suriler, Güney Amerika'da bulunan Alpaka popülasyonunun %10'undan azını oluşturur. Suri lifi doğal ipeğe daha çok benzemekle birlikte yünleri kıvrımlar şeklinde vücuttan sarkar.[1] Her iki lif de hafif iplik veya iplik kullanılır, Huacaya lifi aynı zamanda yün kullanılması gereken işlemlerde ve iplikler halinde eğrilerek kullanılabilir. Huacaya lifleri yumuşak, dayanıklı, lüks [2] ve doğal bir lif çeşididir.

Alpakalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Suri alpakaları

İki tür alpaka vardır: Huacayalar (yoğun, yumuşak, kıvrımlı koyun yünü benzeri bir lif üretir) ve Suriler (kıvrımlı ve vücuttan sarkan lifler üretir). Daha uzun ve ipeksi lifleri nedeniyle ödüllendirilen Suriler Kuzey Amerika alpaka popülasyonunun %19-20'sini oluştururken Güney Amerika'da bu oranın %10'a yakın seviyelerde olduğu tahmin edilmektedir.[3] Amerika Birleşik Devletleri'nce ithal edilmesinden bu yana Suri alpakalarının sayısı ve renk çeşitliliği önemli ölçüde artmıştır. Suri alpaka türünün Huacaya'ya göre daha nadir olduğu düşünülmektedir, bunun nedeninin Suri türün İnkalar zamanında kraliyet ailesine ayrılmasıydı.[4] Surilerin genellikle Huacaya'ya göre soğuğa daha az dayanıklı olduğu söylenmektedir, ancak her iki cins de daha zorlu kış iklimlerde başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.

Kullanım Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Alpaka lifleri, yatak takımları, şapkalar, eldivenler, çoraplar, atkılar, eldivenler ve kazaklar gibi kıyafetlerin yapımı da dahil olmak üzere tekstil sektörünün birçok bölümünde kullanılmaktadır. Alpaka lifinden üretilen oyuncaklar ve kilimler de mevcuttur. Kazaklar alpaka lifinin en yaygın olarak kullanıldığı kıyafet türüdür.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://www.surinetwork.org/Resources/Documents/Tillman/SEM%20Suri%20Fiber.pdf [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ Quiggle, Charlotte. "Alpaca: An Ancient Luxury." Interweave Knits Fall 2000: 74-76.
  3. ^ "Alpaca Registry". Alpaca Registry. 1 Mayıs 2007. 11 Kasım 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 
  4. ^ Fowler, Murray (1998). Medicine and Surgery of South American Camelids. Wiley-Blackwell. s. 3. ISBN 978-0-8138-0397-5. 
  5. ^ "Alpaca Who". Intialpaca. 12 Haziran 2019. 8 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024.