Lili Tsitsou

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lili Tsitsou
Doğum1886
Voden, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm30 Ekim 1909 (23 yaşında)
Selanik, Osmanlı İmparatorluğu
MilliyetYunan

Lily Tsitsiu veya Vlahou (Yunanca : Λιλή Φσίτσιου, Τσίσκα, Βλαχου) Makedonyalı bir Yunan kadın, bir Yunan öğretmen ve Yunan Silahlı Propagandası aktivistidir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Makedonya'nın Voden kasabasında, ardından Osmanlı İmparatorluğu'nda, şimdi de Yunanistan'ın Edessa kentinde doğdu . Kardeşi Ioan Tsitsov, Messimer'de bir Bulgar şirketi ile bir savaşta ölen bir Yunan şirketinin kaptanı olan bir Yunan'dır .  Lili Tsitsova, memleketindeki Rum Kız Okulu'ndan mezun oldu,  ardından Arsakio Okulu'nda okudu, eğitimi sırasında Vodenka Rum Belediyesi tarafından desteklendi.. 1904'te memleketine döndü ve şehirdeki Rum kız okulunun müdürlüğünü devraldı. Bir süre Ustrumca'da öğretmenlik yaptı ve ardından Yunanistan'ın Selanik başkonsolosu Lambros Koromilas onun çalışmalarını takdir etti ve onu Selanik'e davet etti. Tsitsova, Selanik'te öğretmen oldu ve geniş bir eğitim ve devrimci faaliyet geliştirdi, bu da Bulgar devrimci örgütünün tepkisine neden oldu .  Tsitsova, 1907'de okulda Bulgar ajanlar  tarafından veya 30 Ekim 1909'da Bulgarlar tarafından rüşvet verilen bir Türk okul bekçisi tarafından öldürüldü.

Kutsal Müjde'nin (Evangelistria) Sırp mezarlığında, Makedon Eğitim Derneği tarafından dikilen mermer bir sütun, Lili Tsitsova'nın adını Angeliki Filipidou, Ekaterina Hadjigeorgieva ve Velika Traikova ile birlikte sürdürüyor.