Lightning (konnektör)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lightning konnektörü Apple tarafından üretilen özel bir bilgisayar veri yolu ve güç konektörüdür. 12 Eylül 2012'de, 30-pin Dock konnektörünün yerine geçmesi için tanıtıldı. Lightning konektörü, iPhone, iPad ve iPod gibi Apple mobil cihazlarına bilgisayarları, harici monitörleri, kameraları, USB şarj cihazları gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. 30 yerine 8 pin kullanan Lightning, 30-pin Dock konnektörüne kıyasla çok daha kompakt bir yapıdadır ve her iki yönde de takılabilir. Bununla birlikte, eski 30-pin Dock konnektörü kullanan cihazları, Lightning konnektörü kullanan cihazlara bağlayabilmek için dönüştürücü gerekir.

Lightning ve Mini-USB başlıkları

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 2007'de Açık Mobil Terminal Platformu grubu (mobil şebeke operatörleri ve Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson ve LG gibi üreticilerin oluşturduğu bir topluluk) üyeleri, mobil cihazlar için gelecekteki ortak konektör olarak "Micro-USB" üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı. Nokia "TRS konnektörü"nden "Micro-USB"ye geçiş yaptı. Apple ise kendi konektörünü yaratmayı hedefledi. Lightning konektörü, Apple’ın 12 Eylül 2012'deki etkinliğinden itibaren duyurduğu cihazlarda kullanılmak üzere 30-pin Dock konektörünün yerini alması için tanıtıldı.[1] Lightning konnektörünü kullanan cihazlar, iPhone 5, iPod Touch (5.nesil) ve iPod Nano (7. nesil) ve Ekim 2012'de duyurulan iPad (4.nesil) ile iPad Mini (1. nesil)’dir.[2]

Lightning kablosu

25 Kasım 2012'de Apple, Harley-Davidson'dan Avrupa'daki "Lightning" ticari markasını satın aldı. Apple, Lightning markasının kısmen devredilmesi üzerine Harley Davidson'un bu ismi motosikletle ilgili ürünler için kullanma haklarını elinde tuttuğuna işaret etti. Apple da Lightning konnektörünün tasarım, özellik, ticari marka ve telif haklarının tek sahibi oldu.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Lightning ve Dock farkları

Lightning, dijital sinyal taşıyan 8 pinli bir konnektördür. USB Tip A ve B konnektörleri ve Apple 30-pin Dock konnektöründen farklı olarak, Lightning konnektörü her iki yönde de takılabilir.[3] Apple ve üçüncü parti üreticiler, Lightning konnektörünün 30-pin, USB, HDMI, VGA konnektör ve SD kartları gibi diğer arayüzlerle kullanılmasına izin veren çeşitli adaptörler sunmaktadır. Resmi Lightning konektörleri, üçüncü parti üreticilerin Apple tarafından onaylanmadan uyumlu aksesuarlar üretmesini zorlaştıran bir kimlik doğrulama çipi içeriyordu; ancak, çip kırıldı.

Pin çıkışı bilgi kutusunun içinde detaylandırılmıştır. Bununla birlikte, konnektördeki her pin, konnektörünün diğer tarafındaki ayna görüntüsü olarak ters tarafıyla aynıdır. İşlemcinin işi, güç ve veri sinyallerinin konektörün nereye kadar takılacağına doğru şekilde yönlendirmektir.[4] Tabanın ölçüsü ise 6.7mm x 1.5mm’dir.

Micro-USB ile karşılaştırmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Apple, mikro-USB'yi kamuya tartışmadı, ancak çeşitli teknoloji haber web siteleri, rıhtım ve hoparlör sistemleri ile uyumluluğu nedeniyle Lightning'in Micro-USB yerine kullanılabileceğini belirtti.[5] Kullanıcı kolaylığı için kabloyu her iki yönde takabilme özelliği var idi. İsteğe bağlı ek standart USB On-The-Go cihazlara bunu yapmasını sağlar. Apple, 10 Nisan 2015'te Lightning ile benzerlik gösteren, ancak Micro-USB'ye kıyasla birçok avantaja sahip olan USB-C özellikli yeni bir MacBook satırını duyurdu.[6] USB-C, Lightning'de bulunan, ancak herhangi bir yönden takılı kalma gibi mikro USB'de olmayan birçok özelliği içeriyordu. USB-C ve Lightning birbirlerinin yerine kullanılamaz; birbirleriyle çalışmak için adaptörlere ihtiyaç duyarlar.

Lightning konektörleri kullanan cihazlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki Apple tarafından üretilen cihazlar, Eylül 2016 itibarıyla Lightning konnektörünü kullanır:

iPhone[değiştir | kaynağı değiştir]

iPad[değiştir | kaynağı değiştir]

iPod[değiştir | kaynağı değiştir]

Aksesuarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016.